Kultúra Dél-komárom 2022. 05. 19.

Gyereknap a dél-komáromi Csillagerődben

Jövő héten szombaton, azaz május 28-án rendezik a városi gyermeknapot Dél-Komáromban, ezúttal különleges helyszínen. A programok délelőtt 10.00 órától 18.00 óráig tartanak.

A színes kavalkádban lesz rendőr-, mentő-, és tűzoltóautó bemutató, bűvész és bohóc show is. A gyerekek kipróbálhatják a szivacs íjászatot, vagy épp zoknicsatázhatnak is, de népszerű programnak ígérkezik a kincskeresés is.

A nagyobbak memória játékozhatnak, csocsózhatnak, sőt összeszerelhetnek igazi gépkarabélyokat is, míg a kisebbeket rengeteg fajáték és társasjáték várja.

A szervezők az álltabarátokra is gondoltak, így lesz állatsimogató, lovaglás, és kutyás bemutató is.

A gyermeknapon mindemellett bábelőadások, kerekítő foglalkozások, lufihajtogatás, arcfestés és csillámtetkó várja a kilátogató gyerekeket és családjaikat.

A dél-komáromi felújított Csillagerődöt tavaly ősszel adták át a nagyközönség számára. A létesítmény a Budapesti Liget Projekt egyetlen vidéki helyszíneként került teljes átalakításra. A mintegy 7 milliárd forintos projektnek köszönhetően az pazar létesítménybe került a Szépművészeti Múzeum antik szobormásolat gyűjteménye.

A több mint három évig tartó munkálatok során – Mányi István Ybl-díjas építész tervei alapján – az erődépületet és környezetét teljes körűen felújították, és kulturális központtal, modern kiállítótérrel bővítették. Az intézményben a látogatók megcsodálhatják a többi között Andrea del Verrocchio Bartolomeo Colleonit és Donatello Gattamelatát ábrázoló, több méter magas lovas szobrainak másolatát, csakúgy, mint a milói Vénusz, a Laokoón szoborcsoport vagy Michelangelo több szobrának hasonmását.