Kultúra 2015. 08. 20.

Gyöngyöm gyöngyöm, fűzd meg nékem, mi a legszebb Felvidéken

Do it yourself – Csináld magad!

Vasy Orbán Katalin, a Komáromi Jókai Színház kellékese, szabadidejében gyöngyfűzéssel foglalkozik. Három éve már feln˜őttek számára is tanít gyöngyfűzést. Olykor fiataloknak is tart foglalkozásokat, például évente ellátogat a Művészetek Napjára, a Selye János Gimnáziumba. Ezen kívül falunapokon, vagy más rendezvényeken is foglalkozik gyerekekkel. Katival különböző vásárokon is lehet találkozni.

Vasy-Orban-Katalin
Vasy Orbán Katalin

Most bemutat nektek egy-két egyszerű trükköt, mellyel egyedi kiegészítőt készíthettek.
Hogy hogyan is indult a tevékenység?

„Általános iskolás koromban kezdtem el gyöngyözni, először állatfigurákat és egyszerűbb karkötőket fűztem. Pár évvel később egy nyári táborban sajátítottam el a gyöngyszövés technikáját. Azóta is folyamatosan fejlesztem magam, új módszereket, alapanyagokat használok fel – és nem csak gyöngyöket. Főként az internet segítségével szereztem meg az ezzel kapcsolatos tudásom. A kedvenc technikám például a gyöngyhímzés, hiszen ez egy jól variálható, kötetlen módszer, rengeteg benne a lehetőség. Egyébként az alaptechnikák ismerete és egy bizonyos szintű rutin megléte után szerintem csak a fantázián múlik, milyen ékszer kerül ki az ember kezéből.”

gyongyhimzes-(2)
Kati egyik csodaszép alkotása

Szükséges alapanyagok:
6 mm tekla gyöngy vagy préselt üveggyöngy (kb 55-64 db csuklómérettől függően)
11/0 (kb. 2,5 mm) kásagyöngy 2 színben (cseh vagy japán minőség, a kínai vagy török gyöngyök nem egyformák, nem lehet velük szépen dolgozni)
kapocs (T-O kapocs, mágneses kapocs, delfinkapocs + karika – ki mit preferál)
vékony erős szilonos cérna (semmi esetre sem pamut, mert az nagyon könnyen szakad), esetleg 0,16-os (horgász)damil
gyöngyfűző tű, olló

1. Vágjunk le kb. 2-2,5 m cérnát, fűzzük be a tűbe. Vegyünk fel 4 db tekla gyöngyöt, a cérna végétől kb. 15 cm-re kössük össze a szálat (kétszer csomózzuk), így a gyöngyök kört alkotnak majd

1.-kép

2. A tűvel haladjunk át a kör következő 2 tekla gyöngyén, miközben a csomót behúzzuk az egyik gyöngybe, hogy ne látszódjon. Vegyünk fel 3 db tekla gyöngyöt, és fűzzünk vissza abba a teklába, amelyikből kiindultunk, újabb kört alkotva.

2.-kép

3. Fűzzünk át a következő 2 teklán, majd az előző lépést ismételjük, amíg el nem érjük a kívánt hosszt.

3.-kép

4. Figyelem! A végső hosszba számoljuk bele a kapcsot is, ami kb. 1,5-2 cm-t tesz ki. A cérnánk a végső teklából lóg ki, felveszünk 7 db kásagyöngyöt, a kapocs egyik felét, majd újabb 3 db kásagyöngyöt, és az előzőleg felvett 7 db kásagyöngyből a középsőn (azaz a 4-en) fűzünk át.

4.-kép

5. Felveszünk 3 db kásagyöngyöt, átfűzünk az utolsó teklán, s ezzel fel is varrtuk a karkötőre kapocs egyik felét. Mivel viseléskor a kapocsnál van a leginkább megerőltetve a fűzőszál, ezért, hogy azt megerősítsük, a kásagyöngyökön még 1-2-szer átfűzünk, ugyanabban a sorrendben, mint ahogy felvarrtuk a kapcsot.

5.-kép

6. Ha ezzel megvagyunk, jön az alap díszítése, mely során mindig a középső teklákon fogunk áthaladni a tűvel. Felveszünk 5 db kásagyöngyöt – a középső, azaz 3. lehet más színű –, majd a kép alapján átfűzünk a következő teklán.

6.-kép

7. Ezt a lépést addig ismételjük, míg elérünk a karkötő másik végére.

7.-kép

8. Nem kell megijedni, ha egy kicsit kanyarodik a munkánk, mivel még csak a díszítés egyik oldalát fűztük meg.

8.-kép

9. Most a korábban leírt módszerrel felvarrjuk a kapocs másik részét is.

9.-kép

10. Ezután megfűzzük a díszítésünk másik felét is a következő módon: felveszünk 2 db kásagyöngyöt, átfűzünk a meglévő ív középső (másik színű) kásagyöngyén…

10.-kép

11. …majd felveszünk újabb 2 kásagyöngyöt, és átfűzünk a következő középső teklán

11.-kép

12. Ezt a lépést addig ismételjük, míg elérünk a karkötő másik végére. Ezzel tulajdonképpen már kaptunk egy szép karkötőt. De akinek ez nem elég, esetleg elsőre nem sikeredett szép egységesre, kanyargós, vagy kicsit laza, az se csüggedjen, a következő trükkel még egy kicsit feldobhatjuk, kiegyenesíthetjük.

12.-kép

13. Az oldalsó teklák közé mindkét oldalon felveszünk 2-2 db kásagyöngyöt.

13.-kép

Ezek után már csak a szálakat kell eldolgozni: a tűvel hurkoljunk be a karkötő alján 2 tekla közötti cérna alá, és csináljunk 2 csomót, majd fűzzünk át a szomszédos teklákon, miközben a csomózás igény szerint ismételhető.

Fontos! A cérnát sose rögtön a csomó mellett vágjuk el, mindig fűzzünk át még előbb pár gyöngyön, különben a csomó könnyen kioldódhat és az ékszer szétmállhat.

Sikeres fűzést és jó szórakozást kívánunk!

Szólj hozzá!