Város Dél-komárom 2021. 03. 01.

Gyorsul a járvány Dél-Komáromban, de az oltások is folyamatosak!

Dél-Komáromot a koronavírus harmadik hulláma erősen érinti. Míg egy hónappal ezelőtt megyénkben 30-40 megbetegedést regisztráltak addig a napokban ez a szám napi 200 körül szóródik. A brit mutáció megjelenésével a 30-40-50 éves korosztály is a veszélyzónába került.

– Biztató lehet a sok rossz hír mellett, hogy az utóbbi időben jelentősen növekedtek a vakcinaszámok. Az 5. és a 8. hét között 264 komáromi polgárt sikerült beoltani, mely a 8. héten 316 főre emelkedett – tájékoztatott dr. Kancz Csaba kormánymegbízott, a megyei védelmi bizottság elnöke.

Komárom-Esztergom megyébe is megérkezik a kínai vakcina. Rámutatott, hogy ez az oltóanyag is teljesen biztonságos, így tovább bővül a biztonsággal használható vakcinák köre. A fiatalabb krónikus betegeket az Astra Zeneca oltóanyagot kaphatják meg a napokban. A kormánymegbízott tájékoztatása szerint a dél-komáromi Selye János Kórházban továbbra is a Pfeizer és a Sputtnyik V. vakcinákkal oltják a regisztrált jelentkezőket.

Dr. Kancz Csaba kiemelte a kínai vakcina hatékonyságát. Tájékoztatójában elmondta, hogy ez az oltóanyag az idősek körében kimagaslóan erős immunitást produkál a koronavírussal szemben. Ez a vakcina előre láthatólag a mutálódott vírus ellen is erősebb védelmet nyújt.

Minden Magyarországon forgalomba került vakcina biztonságos és hatékony a vírussal szemben. Sokkal jobb beadatni a védőoltást, mint kiszolgáltatott helyzetben attól félni, hogy megfertőződünk – jelentette ki a kormánybiztos.

A betegség egyaránt érinti a fiatal és a középkorú korosztályt is – tájékoztatott dr. Kreft-Horváth Loránd, egészségügyért felelős alpolgármester. Hozzátette, miivel ez a mutáció sok szövődménnyel is jár, a kórházban ápoltak száma is megemelkedett. Az alpolgármester hangsúlyozta: kifejezetten fontos lenne, hogy az előttünk álló időszakban az említett korosztály, valamint az ipari parkban és a különféle intézményeknél dolgozó komáromiak próbálják meg az időskorú rokonok és hozzátartozók személyes látogatását mellőzni.

A vírus mutációja most nagyon terjed! Mindannyian szeretnénk, ha a szépkorúakat és krónikus betegeket elkerülné ez a roppant agresszív törzs. Ezt csak összefogással és fegyelmezettséggel tudjuk megelőzni – jelentette ki dr. Kreft Horváth Loránd.

Dr. Molnár Attila polgármester mindenekelőtt megköszönte az egészségügyi dolgozók megfeszített munkáját. A várost érintő aktuális helyzettel kapcsolatosan elmondta, hogy alig van olyan intézmény, melyet ne érintene a vírus. A számok azt mutatják, hogy főként a zárt közösségi terekben terjed a betegség.

-Mivel minden jel arra utal, hogy egy nagyon nehéz időszak elébe nézünk, arra kérek minden komáromit, legyünk kitartóak és fegyelmezettek! Viseljünk maszkot, használjuk a kézfertőtlenítőt, tartsuk a biztonsági távolságot és lehetőség szerint oltassuk be magunkat. Vigyázzunk magunkra és vigyázzunk egymásra! – zárta gondolatait a polgármester.

(Forrás: komarom.hu)