Régió 2015. 08. 06.

Hangrobbanás: A vadászgépek egy nem kommunikáló civil gépet követtek

Hangos robaj hallatszott 2015. augusztus 5-én, szerdán dél körül a Komáromi és Érsekújvári járás több településén. A szokatlan dörejt sokan még Magyarországon is hallották, néhol még az ablakok is beleremegtek. Kiderült, hogy hangrobbanás történt, amit két, hangsebességnél gyorsabban közlekedő vadászrepülő okozott. De vajon milyen vadászgépek szálltak településeink felett, és hová siettek ennyire? 

A hangrobbanást a Szlovák Légierő vadászgépei okozták, amelyeket egy civil gép miatt riasztottak. A civil gép (Boeing) pilótái nem kommunikáltak a légi irányítókkal, ezért a szliácsi katonai reptérről két szlovák Mig-29-es az utasszállító a nyomába eredt.

A szlovák vadászgépek felszállásáról szóló hírt a védelmi minisztérium is megerősítette, de csak annyit közölte, hogy a Boeinget a szlovák-magyar határig kísérték, ahonnan a magyar hadsereg folytatta a követését.

A civil gépről nem árultak el részleteket. Nem tudni, honnan hová tartott, azt viszont a Markízának sikerült kiderítenie, hogy egy brit fapados légitársaság gépéről volt szó. A kommunikációs hiba a határátlépés után pedig állítólag megszűnt.

bumm/para/sziakomárom

Szólj hozzá!