Mix 2021. 05. 25.

Harapna egy szeletet Olaszországból? A komáromi Banderium étteremben belekóstolhat az igazi, kovásszal készült pizzába

Szeretne végre beülni egy hagyományos nápolyi étterembe és enni egy kovászos tésztából készült, igazi olasz pizzát, vagy egy kiváló házi tésztaételt? Akkor jó hírünk van! Már nem kell utaznia azért, hogy ajkai között érezze az olaszországi ízeket. Mostantól elég, ha helyet foglal Komárom egyik legkiválóbb hangulatú éttermében. De hogy született az ötlet, hogy elhozzák városunkba az olasz ízeket és miben rejlik a kovászos pizza valódi különlegessége? Ezekre és még több kérdésre vártuk a választ a Banderium étterem tulajdonosától.

A Banderium étterem tulajdonosa, Vas Roland egyszerűen imád mindent, ami olasz. Úgy döntött, a szívéhez közel álló dolgok közül megpróbál néhányat a komáromiak számára is elérhetővé varázsolni. Így az éttermével kapcsolatban nem állt meg a kellemes, tengerparti hangulatú terasz kialakításánál, az étlapot is bővítette valódi különlegességekkel. „Mint a legtöbb ember, a világjárvány alatt én is beleástam magam a kovászkészítés művészetébe. Különböző kurzusokon vettem részt, könyveket olvastam a kovászkészítésről és akkor ugrott be, hogy pizzáinkat is készíthetnénk ezzel a módszerrel“ – mesélt Roland a kovászos pizza megszületésének pillanatairól. „Először csak otthon kísérleteztem a kovászos pizzával. Az íze viszont annyira különleges és exkluzív lett, hogy úgy éreztem, éttermünknek is szüksége van rá“ – mondta Roland, mosolyogva.

Annak ellenére, hogy világszerte nem számít újdonságnak a kovászos pizza, Komáromban és környékén csak kevés olyan éttermet találunk, aki ezt be merte volna vállalni. A kovász készítése ugyanis elég körülményes és időigényes folyamat. Annak érdekében, hogy Roland és csapata valóban egyedi ízekkel nyűgözhesse le a vendégeket, az erjesztési folyamat 48, vagy akár 96 órát is igénybe vehet. „A kovászkészítés mondhatni egy alacsonyabb szintű alkímiának felel meg. A tökéletes íz érdekében el kell találni az alapanyagok és az idő tökéletes kombinációját, hiszen pontosan kell tudni, mikor lehet már dolgozni a tésztával.“ Miután az étterem nagyban törekszik arra, hogy az olasz ízek tökéletes harmóniáját nyújtsa, az alapanyagok minőségére is nagy hangsúlyt fektet. Kizárólag friss és minőségi alapanyagokkal dolgozunk. Olyanokkal, mint amilyeneket Olaszországban is használnának. Ezért használunk például parmezánt és mozzarellát is, amik a legmagasabb minőséget képviselik. Ez persze olykor a pizzák árán is meglátszik, de mi abban hiszünk, hogy a minőség az elsődleges“ – mondja Roland és rögtön hozzá is teszi, nagy hangsúlyt fektet arra, hogy az éttermében felszolgált ételek összhangban legyenek azzal a minőséggel, amit ő és családja is elismer.

Köztudott, hogy a kovászos péksütemény a kiváló íze mellett egyéb előnyöket is tartogat. „A tejsavbaktériumoknak köszönhetően a kovászos pizza, és a kovászos péksütemények is jóval könnyebben emészthetők, mint a hagyományos péksütemények. Nem okoznak puffadást és gyomorégést, az erjesztés alatt képződő baktériumok pedig pozitívan hatnak a bél mikroflórájára és erősítik az immunrendszert“ – ismertette Roland a tudást, melyet a kovásszal történő sütés tanulmányozása, valamint saját tapasztalatai útján szerzett.

A Banderium étterem további különlegességének számítanak az olasz tésztaételek is. A házi tésztákat kézzel készítik, igazi olasz receptúra alapján. A tészták készítésekor 1 kg liszthez 25 tojást adunk hozzá. Ez szintén egy újabb bizonyíték arra a magas minőségre, amit Roland megkövetel az ételek elkészítése során. Az olasz konyha szerelmesei így már raviolit és pappardellet is kóstolhatnak, a kínálat pedig folyamatosan bővül.

Az ínyencségek sorából természetesen a desszertek sem hiányozhatnak. A Banderium étterem étlapján rendszeres vendég a tiramisu, a crème brûlée, valamint a vaníliafagyis csokiszuflé is. „Főzés és sütés közben nem ismerünk félkész megoldásokat. Mindent igyekszünk úgy elkészíteni, ahogy azt az olaszok a nagykönyvben megírták. Folyamatosan fejlődünk és tökéletesítjük a recepteket. Hatalmas köszönet jár a Banderium egész csapatának, akik minden nap keményen dolgoznak azért, hogy elérhessük a kitűzött célokat“ – mondta Roland végezetül, mosollyal az arcán.

Ön is bármikor kényeztetheti ízlelőbimbóit a valódi olasz ízekkel. Elég, ha betér az M.R. Štefánik tér 11-es szám alatt található Banderium Hotel Reštaurácia & Pizzeria-ba. Az étterem állandó kínálata és aktuális menüje megtalálható a vendéglátóhely Facebook oldalán. A tulajdonos, Vas Roland, valamint csapata telefonon is elérhető, a 035/773 01 56-os számon.

Szólj hozzá!