Kultúra 2019. 09. 17.

Három évtizede a zene bűvöletében: interjú DJ Bólival, a környékbeli klubok örökös házigazdájával

Több mint 30 év a szakmában, ez idő alatt pedig mindössze 4 olyan hétvége, amit nem a DJ pult mögött töltött. Ő DJ Bóli, a 25 év Felettiek Szuperbulijának kitalálója, számtalan külföldi és hazai rendezvények rendszeres fellépője és házigazdája, aki számára nincs ismeretlen stílus. Szeptember 21-én ő is Komáromba érkezik a Bazi Nagy Lagzi nyárzáró bulira, mely a komáromi Sportcsarnokban kerül megrendezésre. Vele beszélgettünk. 

Már több mint 3 évtizede, hogy a szakmában vagy. Hogy lobbant fel nálad a DJ-zés iránti vágy? 

Már iskolásként is érdekelt a zene. DJ-zni 15 éves koromban, egy naszályi sörözőben kezdtem el. Akkoriban persze még nem voltak kaphatók olyan minőségű cuccok, mint manapság és gyakran a kreativitásunkkal próbáltuk kompenzálni a hiányosságokat. Így lett például az első DJ pultom is egy félbevágott Trabant. A folyamatos új ötleteknek köszönhetően 3 év alatt sikerült elérnünk, hogy ez a kis söröző Komárom-Esztergom megye egyik legfelkapottabb helyévé váljon, melynek zenés estéin volt, hogy 6-700 ember is megfordult. 

Mit gondolsz, miben változtak azóta a szórakozóhelyek és a szórakozni vágyó emberek?

Abban az időben sokkal felkapottabbak voltak a klubok, mint most. Anno, ha valaki fel akart fedezni egy új számot, bement egy diszkóba, klubba. Ma már ezt a szerepet is betölti az internet és gyorsabban is váltják egymást a slágerek. Talán ez az egyik oka, hogy a retro zenék sokkal jobban megmaradtak az emberekben. Ami viszont érdekes, hogy eltelt 31 év, az emberek viszont ugyanúgy vevők a jó bulikra, mint annak idején és ugyanazt látom a mai fiatalokban, mint amikor én voltam annyi idős, mint ők most.  

Három évvel ezelőtt indítottad el az azóta is hatalmas népszerűségnek örvendő 25 év Felettiek Szuperbuliját. Mit gondolsz, mi az esemény sikerének a titka?

Az elmúlt három évben összesen 34 teltházas bulit ünnepelhettünk. Ez egy valódi csoda. De őszintén szólva én sem tudok magabiztosan válaszolni arra, hogy mi lehet a titka. Talán az, hogy minden stílusban otthon érzem magam, legyen az retro, R’n’B, mulatós, house, vagy akár techno. Valamint, hogy rengeteget foglalkozom az emberekkel, miközben zenélek. Figyelem a reakcióikat és mostanra már két zenéből meg tudom mondani, hogy mi tetszik majd a közönségnek. Én nem egy közel kész zenelistával készülök egy-egy bulira, hanem több ezer zeneszámot viszek magammal, melyekből menet közben kerülnek ki azok, amik majd megszólalnak.   

Te vagy a környékbeli klubok állandó házigazdája. Számos helyszín és esemény kötődik a nevedhez. Melyik buli volt számodra a legnagyobb élmény?

Az egyik legkedvesebb élmény a számomra, hogy több alkalommal a Budapest Parádén is zenélhettem. Egyben nagyon szomorú is vagyok, hogy megszűnt. Leírhatatlan az az érzés, ahogy kamionokkal végigmentünk a városon és buliztunk. Az idei évben kiemelném az Erődfesztet, a Komáromi Napokat és a Gyere ki a tóra fesztivált, hétvégén pedig ismét Komárom szlovákiai oldalán zenélek, ahova rendszeresen visszajárok. Az elmúlt 30 évben budapesti, győri, tatai, tatabányai, balatoni, fejér-megyei és szlovákiai felkapott klubokban és fesztiválokon zenélhettem és a mai napig zenélek. Németországban 7 éven keresztül a nürnbergi és müncheni magyar bulik házigazdája voltam. Így fordulhatott elő az is, hogy mindössze 4 olyan hétvége volt, amikor nem álltam be a DJ pult mögé. 

Kiben látod a mai generációból azt, aki majd “viheti tovább a fáklyát”?

Szerencsére sok jó DJ van Magyarországon is. Ott van például a fiatal Yamina, aki elképesztő energiákkal pörög a pult mögött. Ha viszont a személyes környezetemben kell maradnom, akkor azt mondanám, a fiamban, Erikben is látok fantáziát. Már őt is elkezdte érdekelni a DJ szakma és rendszeresen invitálom a fellépéseimre is. Emellett egy nagyon jó ember és nagyon közkedvelt a saját körében is. Persze idővel majd ő eldönti, hogy akar-e ezzel foglalkozni. De könnyen lehet, hogy ő fog majd engem váltani a pult mögött. 

Minden erőmmel azon leszek, hogy a “násznép” jól érezze magát. Még számomra is rejtély, hogy milyen összetételű, korcsoportú lesz a közönség, de az biztos, hogy minden stílusból kapnak majd egy jókora adagot. Minden adott lesz ahhoz, hogy a feje tetejére állítsuk a komáromi Sportcsarnokot!  

Szeptember 21-én Komáromba látogatsz, ahol a Bazi Nagy Lagzi nyárzáró buli keretén belül te is fellépsz a Sportcsarnokban. Mivel készülsz erre az estre? 

Minden erőmmel azon leszek, hogy a “násznép” jól érezze magát. Még számomra is rejtély, hogy milyen összetételű, korcsoportú lesz a közönség, de az biztos, hogy minden stílusból kapnak majd egy jókora adagot. Minden adott lesz ahhoz, hogy a feje tetejére állítsuk a komáromi Sportcsarnokot!