Oktatás 2023. 08. 22.

Három felújítás is folyamatban van a Selye János Gimnázium területén

Három felújítás is folyamatban van a Selye János Gimnázium területén: új parkolóhelyek kialakítása és az udvar térkövezése; az utcára néző kerítés felújítása; végül pedig az épület akadálymentesítése. Mivel az gimnázium fenntartója a megye, a felújítások is megyei támogatásból valósulnak meg.

Már zajlik az új parkolóhelyek kialakítása, a régi parkoló helyén. „Sajnos, továbbra is csak 8-10 autó parkolhat majd az iskolaudvaron, többre nincs helyünk – tudtuk meg Andruskó Imre igazgatótól. – Inkább az a célunk, hogy a jelenlegi, kissé elhagyatott terület ápolttá és rendezetté váljon.” Ezzel páhuzamosan megújul az autóbejáró is, azaz a „postaszárny” melletti útszakasz, amelyet gyalogosan is sűrűn használnak. Ide a történelmi objektumhoz sokkal jobban illő térkő kerül. „Nemrég újult meg az épület, amely egyébként Az év homlokzata 2023 pályázat fődíját nyerte el a történelmi épületek felújítása kategóriában – mondja az igazgató úr. – Nem méltó, hogy töredezett, kátyús aszfaltréteg vegye körül. Ideje rendbe tenni ezt a részt is.” A felújítás várhatóan szeptember közepére-október elejére készül el. Az ünnepélyes tanévnyitót nem fogja zavarni.

Hamarosan megkezdődik az utcafront felőli kerítés felújítása is. Itt műemlék jellegű kapukról van szó, tehát a felújítás is ennek megfelelően igényes lesz.

Végül pedig folyamatban van egy terdokumentáció kidolgozása is egy nagy projekthez. Szeretnék akadálymentessé tenni a történelmi épületet. Liftet építenek az iskolába, amely felvezet majd a második emeletre. Mivel az ezen a szinten található díszterem különféle, nem csak iskolai rendezvények helyszíne, illetve az idős, gyakran nyugdíjas korú öregdiákok is aktív résztvevői az iskola életének, erre a felújításra mindenképpen szükség van. „Szépkorú vendégeink gyakran panaszkodnak, hogy alig bírnak feljutnak az aulába – teszi hozzá Andruskó Imre. – Valóban nagyon hosszú a lépcsősor, és szeretnénk rájuk is gondolni. Emellett bármikor lehet tolókocsis diákunk is. A 21. században alapvető követelmény, hogy akadálymentes legyen egy iskola.” A terv része az is, hogy a földszinten és az első emeleten található mosdók is akadálymentessé váljanak.

-dráfia-