Mix 2018. 01. 08.

Három tanulmányi kirándulás a Selye János Gimnáziumból

Arany János nyomában

A Selye János Gimnázium II.D osztálya 2017. december 7-én vett részt azon a tanulmányi kiránduláson, mely során Budapestre látogattak el, s ismerkedhettek meg közelebbről Arany János életével és munkásságával. A kiránduláson a Petőfi Irodalmi Múzeum pályázatának jóvoltából vehettek részt a diákok. A pályázatot 2017-ben Arany János születésének 200. évfordulója alkalmából hirdette meg az intézmény. Az elnyerésére általános és középiskolások egyaránt pályázhattak, az anyaországból és határon túlról is.

Első állomásként az Országos Széchényi Könyvtárat tekintették meg a diákok. A tanulók számára nagy élményt jelentett testközelből látni Arany kéziratait, jegyzeteit, rajzait, aláírását. A tárlatvezetőnknek köszönhetően pedig interaktív módon közelebbről is megismerhették a balladáit, élete fontos mozzanatait. A könyvtár után utuk a Petőfi Irodalmi Múzeumba vezetett. A tárlat vezetője csupa érdekes feladattal látta el a kirándulókat. Volt, akiknek Ágnes asszony ügyéről kellett újra tárgyalást nyitni, egyesek képet elemeztek, míg mások a kiállítás egyes elemeit mutatták be közelebbről. A nap végéhez közeledve a karácsonyi vásárban szabad utat kaptak a gimnázium diákjai. A kirándulást az esti színházi előadás koronázta meg, mely során a New York-i komédia című Woody Allen-darabot tekinthették meg.

 

(Juhász Eszter, Vrábel Vanessa és Mezőszállási Márk)

Szent Korona és őrségváltás

Gimnáziumi éveik utolsó tanulmányi kirándulásán vettek részt a IV.D osztály diákjai. 2017. december 19-én harminc végzős diák sétált át az Erzsébet-hídon, hogy elérje a Budapestre tartó vonatot. Első állomásukként a Természettudományi Múzeumban töltöttek el másfél órát, majd ezt követően látogattak el a Parlamentbe, ahol a Szent Korona mellett még az őrségváltást is alkalmuk volt megtekinteni. A tárlatvezetés során bemutatásra került a Parlament bámulatos belseje, s beavatták a diákokat a történelmi tudnivalókba is. Ezt követően gyalog vették nyakukba a diákok a várost. Egy kis karácsonyi vásárolgatás után pedig következhetett a nap fénypontja, a karácsonyi vásár a Vörösmarty téren.

(Veres Gréta Eszter, Šimonek Eszter)

Pozsonyt is felfedezhették a II.D diákjai

December 18-án Pozsonyba látogatott el a gimnázium II.D osztálya. A főváros felfedezésének első megállójaként az Inchebába látogattak el a diákok, ahol a „Body the Exhibition” nevű utazó kiállítást tekinthették meg, mely egykori élő emberek testfelépítését, valamint szerveit mutatja be. A programpontot még érdekesebbé tette, hogy egy volt Selyés diák vezette körbe a kirándulókat, akivel a kiállítás folyamán saját tapasztalatokról is tudtak beszélni.  Az Auparkban eltöltött szabad programot követően végül idegenvezető kíséretében a diákok bejárták Pozsony óvárosát és annak látványosságait is. Befejezésül meglátogatták a Szent Márton-dómot, amit ismét kisebb szabad program követett, mely során a karácsonyi vásár meglátogatása sem maradhatott ki.