Régió 2022. 07. 06.

Heteken belül kezdődik a Komárom-Gúta közti útszakasz felújítása

Pár héten belül megkezdődik a Komárom és Gúta közötti teljes útszakasz felújítása. A felújítás több, mint 22 km-es szakaszt érint, egészen pontosan a Gadóc városrészen található vasúti átkelőtől kezdve egészen a gútai Kis-Duna-hídig.

MEDDIG TART A FELÚJÍTÁS?
Az építkezési területet már átadták a kivitelező cégnek (Metrostav DS Rt.),. Hamarosan kihelyezik az ideiglenes táblákat, és kezdődnek a munkálatok. Az új útszakasznak jövő év tavaszra kell elkészülnie, de igyekeznek minél hamarabb átadni azt.

MILYEN LESZ AZ ÚJ ÚT?
Első lépésben a teljes útszakaszon felmarják az aszfaltot. A felmart rétegre acélsodronyt helyeznek, amellyel megelőzik a kátyúk, gödrök kialakulását. Erre kerül az új útburkolat, amely két rétegből áll majd: egy 7 centiméteres kiegyenlítő, és egy újabb, 5 centiméter vastag finom rétegből áll majd.

Az út széleit kiszélesítik, mélyítik az esőelvezető árkokat, kicserélik a szalagkorlátokat. Remények szerint az egész útszakasz biztonságosabbá válik.

MIRE SZÁMÍTHATUNK A KÖVETKEZŐ IDŐSZAKBAN?
Ha a munkálatokat elkezdik, 5–10 perces fennakadásokkal kell számolnunk a Komárom-Gúta közti útszakaszon. Egyes részeken félpályás útlezárások lesznek, forgalomirányítás mellett.

KÖLTSÉGEK
A beruházás költségeit az IROP (a teljes összeg 85 százalékát), az állam (10 százalék) és Nyitra megye (5 százalék) közösen fedezi, a felújítás teljes összege 3,2 millió euró.

Forrás: Felvidék.Ma