Mix 2021. 02. 15.

Hogyan készítsük fel medencénket egy új szezonra?

Kint még ugyan hideg van, de a medencetulajdonosok már medencéjük beüzemelését  tervezgetik. Az előttünk álló szezon előtt meg kell tisztítani és minden tekintetben felkészíteni a nyári fürdőzésre. De ennek hogyan álljunk neki?

A gyártó cégek javallata alapján a legtöbb felszíni medencét ajánlatos télre szétszerelni és száraz helyen tárolni. Sokan azonban ezt a tanácsot  nem fogadják meg, és a medencét kevés vízzel kint hagyják a szabadban, letakarják és leszerelik a vízforgatót. Ebben az esetben azonban számolni kell azzal, hogy a medence fóliája a kedvezőtlen időjárásnak kitéve hamarabb repedhet, törhet, egyszóval használhatatlanná válhat.

Hogyan készítsük elő medencénket a használatra?

A pár hónapos nyugalmi időszak után, mialatt a medencét senki sem használta, újra fel kell tölteni vízzel és mindent előkészíteni a fürdőzésre. Nem érdemes nagyon sietni ezzel a feladattal, viszont amikor eljön a megfelelő időjárás, ne halogassuk a feladatok elvégzését.

Mikor a legmegfelelőbb elkezdeni a teendőket?

Amikor a levegő hőmérséklete már huzamosabb ideig nem csökken fagypont alá és a medencében a víz hőmérséklete  10-15°C között mozog, eljött a megfelelő pillanat. Figyeljünk oda és ne várjuk meg a melegebb időt, mert ha a víz netán algásodni kezd, már nehezebb dolgunk lesz vele és újrakezdhetjük az egész folyamatot.

Hogyan készítsük fel a medencét a következő szezonra?

Nem kell megijedni, mindent egyetlen személy egyszerűen megoldhat. Segítségképpen felsoroljuk, mi is a teendő ilyenkor:

1. lépés: Tisztítsa meg a medencét

Vegye le a medencéről a takarófóliát és tisztítsa meg a medence falát valamint alját a rárakódott szennyeződésektől.

2. lépés: Állítsa össze a vízforgatót

Amennyiben használ szolár vízmelegítőt is,  azt is szerelje össze. Győződjön meg arról, hogy sehol sem szivárog a víz.

Tippünk: Ha homokszűrős vízforgatót használ és az előző szezonban nem cserélt benne homokot, ezt tegye meg most.

3. lépés:  Töltse meg a medencét vízzel

Ha használ szkimmert, legalább a szkimmer nyílásáig érjen a víz, ha felfújható peremű medencéje van, akkor a gyűrű alatt 1centiméterre legyen a vízfelszín.

Tippünk: Tudta, hogy a víz karbantartása nagyban függ a víz minőségétől? Azonnal mérje meg a vízkeménységet, pH értéket és a klórtartalmat.

4. lépés:  Vízminőség ellenőrzése és kezelése

Előfordulhat, hogy a víz minőségén nem kell változtatni, viszont ha igen, itt az ideje.  A víz keménységének értéke ideális esetben  8-18° N között mozog.

Tippünk: tudta, hogy a fürdéshez a legfontosabb a megfelelő pH érték? Ideális érték a 7-7,4. Amennyiben ez az érték alacsonyabb, korrigálhatja pH+ jelölésű termékekkel, illetve ha magasabb, akkor ellenkezően pH- jelölésű szabályozóanyaggal.

A medencékhez ajánlott pH-érték kissé lúgos, mivel az emberi szem pH-értéke 7,5 körül van. A 7,2 alatti pH-érték csípi a fürdőzők szemét és korrozív hatású, így az ez alatti érték nem ajánlott, mivel rövidebb idő alatt tönkreteheti a medence fém részeit. A 7,8  fölötti érték  sem ajánlott, mivel ez szintén kedvezőtlen a szemnek és a klórozó szerek hatékonysága is nagymértékben csökken.  A magasabb pH+ érték előidézhet tejszerű, zavaros vizet is.

5. lépés:  Ne feledkezzen meg a víz fertőtlenítéséről sem

Végül, de nem utolsó sorban szükség van a fertőtlenítésre is, így elpusztíthatók a kórokozók és az algák egyaránt. A klór mennyisége a vízben legyen min.0,3 mg/l., ideális a 0,6-1,0 mg.