Mix 2021. 04. 23.

3+1 tipp, hogyan válasszunk szolár kerti zuhanyt

Nagy, gyönyörű zöld kert, türkizkék vizű medence napernyőkkel és nyugágyakkal…

Mi hiányozhat még? A szolár kerti zuhany! A nyári melegben a langyos víz kellemesen felfrissít, ugyanakkor a medence használata előtt is szükséges lezuhanyozni, védve így a medence vizét a szennyeződésektől.

A forró nyári napokon a hőség sokszor elviselhetetlen, ilyenkor szívesen veszünk bármiféle felfrissülési formát. Nem szükséges rögtön fejest ugrani a medencébe, csodásan felfrissíthetjük magunkat egy jóleső langyos zuhannyal is. A szolár kerti zuhany nem foglal nagy helyet, üzemeltetése pedig szinte semmibe sem kerül.

A szolár kerti zuhany működése

Előfordulhat, hogy a szolár zuhany említésére egy fára felfüggesztett fóliazsák jut az eszünkbe, amely napos helyre akasztva felmelegíti a vizet. Erre akár egy egész napra (vagy több időre is) szüksége lehet. A melegvíz mennyisége a zsák méretétől függ. Így működnek az utazásra alkalmas szolárzuhanyok, amelyek sportolók, kempingezők számára ideális választás. A napenergiát felhasználó kerti zuhany azonban egészen más.

A zuhanytest – amely műanyagból vagy alumíniumból készül – víztartályként és egyben napkollektorként funkcionál. A víz felmelegítéséhez semmi másra nincs szükség, mint napsütésre. Ennek köszönhetően a szolárzuhany energiatakarékos és környezetkímélő.

Tudta, hogy a szolár kerti zuhany lehetővé teszi a víz hőfokának szabályozását ugyanúgy, mint ahogy azt a klasszikus zuhanynál megszoktuk?  A forró nyári napokon a zuhanytestben levő víz akár a 60°C hőmérsékletet is elérheti. Az ilyen meleg víz nem alkalmas zuhanyozásra. Éppen ezért a kerti zuhanyokat ellátták keverőcsappal, amely segítségével beállítható a víz hőmérséklete.

Hogyan válasszunk szolárzuhanyt?

Mielőtt választana a széles kínálatból, el kell dönteni, milyen zuhanyra van szüksége. Hány ember fogja a zuhanyt használni, milyen nagy tartállyal rendelkezzen, hova szeretné elhelyezni?

1. lépés: Milyen típusú szolár kerti huzanyt válasszunk?

Egy bizonyos helyre szeretné a zuhanyt elhelyezni, vagy szükség szerint átelyezné más és más helyre? Ezen opciók alapján választhat:

  • Stabil szolár kerti zuhanyt, amely egy stabil alapzatra szerelhető és azon az egy helyen lesz elhelyezve egész szezonban.
  • Hordozható zuhanyt, amely igény szerint bárhova áthelyezhető.

Tudta, hogy a stabil szolárzuhany erősebb, nagyobb víztartállyal rendelkezik és sok esetben láböblítő csappal is fel van szerelve? A hordozható persze olcsóbb, de a vízbefogadó képessége kisebb és a minősége is elmaradhat stabil társa mellett.

2. lépés: A víztartály mérete

Ennél a kérdésnél nagy hangsúlyt kell fektetnünk arra, hogy hányan fogják a zuhanyt használni. Semmiképpen se válasszon nagy űrtartalmú zuhanyt akkor, ha évente csak egy-két alkalommal fog több személyt vendégül látni. Viszont mindenkinek jusson melegvíz, aki a medencét rendszeresen fogja használni.

Tippünk: Két személy számáraelegendő a kisebb tartály, egy egész család számára már a 20 literes is kevés lehet. Ott, ahol többen használják majd a zuhanyt, válasszunk zuhanyt 40 literes tartállyal.

3. lépés: Stabil vagy mozgatható zuhanyfej?

Megelégszik azzal a lehetőséggel, hogy beáll a zuhany alá és hagyja, hogy a vízcseppek a zuhanyrózsából alázúduljanak? Vagy szeretne egy mozgatható zuhanyrózsát, amelyből a vizet oda irányítja ahova szeretné?

4. lépés: Hova helyezzük el a szolárzuhanyt?

Ideális a kertben az olyan elhelyezés, ahol a nap nagy részében intenzív a napsütés. Így bebiztosíthatja a folyamatos melegvíz ellátást.

Most már áttekintettük a szolár kerti zuhany kiválasztásához szükséges főbb pontokat. Nem maradt más, mint kiválasztani a nekünk legjobban tetszőt és megfelelőt, és beüzemelni azt kertünk napos részén. Győződjön meg róla, hogy a zuhany vásárlása egy okos befektetés.