Kultúra Dél-komárom 2023. 08. 03.

HOLNAP: Fenyő Miklós koncert a Monostori erődben!

A ’60-as évektől Fenyő Miklós a magyarországi rock&roll elsőszámú, és utánozhatatlan nagykövete! Töretlen energiával koncertezik manapság is országszerte, sőt a határon túl is. Több száz szerzeménye mellett, aranylemezek, platinalemezek, sőt gyémántlemezek, állami kitüntetések sora több musical, és egy film Made in Hungaria címmel jelzi hihetetlen termékeny pályafutását. A koncert után Dj Bagó pörgeti tovább a hangulatot!

Fenyő Miklós a szüleivel együtt 1956 novemberében távozott az Amerikai Egyesült Államokba. A New York-i Jackson Heights Primary School-ban és a First Manhattan Grammar School-ban tanult. Hazatérésüket követően a budapesti Könyves Kálmán Gimnáziumban érettségizett.

Szülei kisgyermekkorától zongorázni taníttatták. Az USA-ban töltött kisiskolás évek alatt nagy hatással volt rá a kinti rock’n roll zenei élet. Családja hazatérése után a tengerentúli zenei élményekből feltöltekezve előbb 1962-64 közt a Sztár zenekarban játszott, majd 1964-ben a Szent István parki haverokkal megalapította első saját együttesüket, Syconor néven.

1968-ban akkor már a legendás Hungáriával első helyezést ért el a Ki mit tud?-on a Csavard fel a szőnyeget, Ha szól a Rock and roll, Nem bújok én többé már a subába című dalaikkal. Ezt követően megjelent 2. kislemezük (Csavard fel a szőnyeget / Rémlátomás). 1970-ben jelent meg első nagylemeze a Hungáriával közösen, Koncert a Marson címmel, majd országos koncertturnéra indult.

1980-ban megalakult a rock and roll korszak zenéjét felelevenítő új Hungária. A Rock and Roll Party című lemezükből 600.000 példány kelt el, akárcsak az 1 évvel később megjelenő Hotel Mentholból (100 000 példány után aranylemezzel, 250 000 után pedig platinalemezzel díjazták a tagokat). A Hungária 1981-ben nagydíjat nyert a Limbó hintó című dallal a tánc- és popdal fesztiválon, a dal kislemezen 250.000 példányban kelt el, így arany- és platinalemez díjat kapott.

A sikerei csúcsán lévő Hungária ebben az évben három részre szakadt. A volt tagokból megalakult az R-GO és a Dolly Roll. A már elkészült felvételekből kiadtak egy lemezt Finálé? címmel, majd Fenyő elkészítette első szólólemezét, a Miki című albumot…, aztán jött a popos Modern Hungária és a nagysikerű szólókarrier. 2009-ben Made in Hungaria címmel film készült az életéről…és a történetnek még korántsincs vége!

Jegyinformáció az esemény Facebook oldalán!