Mix 2019. 09. 04.

Hulladékmentes háztartás a gyakorlatban

Szegi Aranka vagyok. Komáromban, egy panelház negyedik emeletén élünk a férjemmel és két kislányunkkal. A gyermekeink születése sok változást hozott az életünkbe. Az egyik legfontosabb a tudatosság és a felelősség volt minden téren. A környezet kímélése mindig fontos volt számunkra, most azonban már tudatosan és felelősségteljesen szerettük volna élni a mindennapjainkat e téren is. Szerettük volna, ha a gyermekeinknek már természetes az, ami nekünk még nehéz. Ekkor végleg elhatároztuk, hogy változtatunk. Mélyen hiszek az alulról jövő kezdeményezésekben és a példamutatásban, így mi sem természetesebb, mint, hogy a családunk életvitelét kellett elsődlegesen megváltoztatnunk.

Az első lépés a hulladékmentesség felé a szelektálás volt. Beszereztük az ehhez kellő tárolókat és nekiláttunk. Folyamatosan szívtuk magunkba a tudást ezen a téren is, így ma már elég kevés dologról derül ki a mindennapokban, hogy nem tudom, hova dobjam, hogy kezeljem. Az is egyértelművé vált egy idő után, hogy a szelektált “szemét” már nem szemét többé, hanem mivel visszakerül a körforgásba, nyersanyag lesz belőle, így nem volt kérdés, hogy tisztán dobom el. Ahogy az sem, hogy mindent, amit csak lehet, szelektálok, mivel ezzel is csökken a kommunális szemetünk mennyisége, és a szelektált szemétért nem fizetünk. Mivel a szemetünk majdnem fele biológiai eredetű, itthon komposztálunk, ugyanis ezzel csökkenthető leginkább a hulladékmennyiségünk.

Amit már régóta csináltunk, de közel sem ilyen tudatosan, az a szezonális étkezés és a gyümölcsök, zöldségek, húsok tartósítása. Megpróbálunk mindent akkor enni, amikor annak itt az ideje, a fennmaradó mennyiséget pedig befőzzük, savanyítjuk, füstöljük. Így van házi készítésű lekvár-, kompót-, savanyúság arzenálunk, savanyú káposztánk, füstölt kolbászunk télire. Az élelmiszert, amit elfogyasztunk, megpróbáljuk háztól beszerezni, ami ugyan sokszor drágább, például a hús esetében, de inkább eszünk kevesebb, de egészséges húst. A hűtőnkben állandóan van kovász, amiből kenyeret sütünk és helyi kézműves által készített kenyértartó zsákban vagy jénai tálban tároljuk.

A kozmetikumok és a tisztítószerek terén is sokkal tudatosabbak lettünk, a mosószert például saját magunk készítjük, ami fél órát vesz igénybe a főzési idővel együtt, és ennyi idő alatt elkészül 8 liter folyékony mosószer a bolti mosószerek árának töredékéből. Ezekből a vegyszermentes hozzávalókból szinte minden tisztítószer elkészíthető. A mesterséges illatanyagok helyett illóolajakat használunk. Próbáljuk kerülni a felesleges papír hulladékot is, így konyharuhát, felmosórongyot, pamut zsebkendőt használunk, a mosogatást pedig luffa szivaccsal és természetes anyagokból készült kefével oldjuk meg. De a szárítógépben képződött vizet sem öntjük ki, felmosok vele, vagy a wc öblítésére használjuk, hogy ne pazaroljuk az ivóvizet.

A mindennapjainkat kulacsaink, termoszaink, tízórais dobozaink, bevásárló táskáink teszik könnyebbé.

Gyermekeink játékai időtállóak, nagy részüket helyi kézművesektől vásároltuk, ha pedig “kinövik” őket, továbbadjuk, ahogy a ruháikat is. Saját ruháinkat főleg “second hand”-ben vásároljuk, kerüljük a fast fashion márkákat, az alsóneműt és a zoknikat Szlovákiában készült kínálatból választjuk, ezzel is csökkentve az ökológiai lábnyomunkat.  

Fontos, hogy mindezt fokozatosan építettük be az életünkbe. Mindenki azzal kezdje a változást, ami hozzá a legközelebb áll, amit magáénak érez. Ebben szívesen adunk tanácsot a weboldalunkon, vagy a 480 Facebook és Instagram oldalán.