Város Dél-komárom 2018. 04. 17.

Huszonhetedszer ünnepel együtt Észak- és Dél-Komárom

Közös sajtótájékoztatón ismertette a 27. Komáromi Napok programját dr. Molnár Attila Dél-, és Stubendek László Észak-Komárom polgármestere. A sajtótájékoztatón részt vett Vizeli Csaba a dél-komáromi programok szervezését bonyolító Monostori erőd igazgatója, valamint Keszegh Béla, Észak-Komárom alpolgármestere is.

– 1849. április 26-a az egyik legfontosabb dátum városunk történelmében. E kitüntetett napon az egyesített hazai haderők sikerrel tartóztatták fel a sokszoros túlerőben lévő császári csapatok ostromát! E dicső haditettre emlékezve Észak- és Dél-Komárom városvezetése első ízben, 1992-ben szervezte meg a közös Komáromi Napok eseménysorozatot. Azóta eltelt több mint negyed évszázad, így idén immár 27. alkalommal ünnepel közösen a város a Duna jobb és bal partján – kezdte sajtótájékoztatóját dr. Molnár Attila polgármester.

A városvezető elmondta, Dél-Komáromban a több színpadon zajló idei programsorozaton fellép többek között a Karthago, Fenyő Miklós, Zséda, Zoltán Erika, a Hooligans, Caramel, Pápai Joci, Majka és Curtis, a Péterfy Bori & Love Band, valamint a Children Of Distance. A Magyar Lovas Színház és a Magyarock Dalszínház ismét új bemutatóval készül, mindemellett pedig nem maradnak el a hagyományos programok sem, így a történész konferencia, a múzeumi kiállításmegnyitó, vagy épp a kötélhúzás. Kiegészítő programként a Monostori erőd a Mediawave Fesztivállal várja az érdeklődőket! A Komárom-Komárno nemzetközi futóverseny pedig április 22-én rajtol el a sportcsarnok elől.

– Észak-Komáromban olyan művészeket láthatnunk a színpadon, mint a Horkýže slíže, Ladánybene 27, Magna Cum Laude, Viki Beňová, az Abba Slovakia és Tóth Gabi. A Slovenskí rebeli társulat a Rovásra! című zenés darabot mutatja be. A hagyományos Borok utcája és Kézművesek utcája mellett, idén először kap helyet a Sörök utcája is. Kiegészítő programként a Népművészet ünnepét és az Öreg vár napját ajánljuk figyelmükbe. Külön programmal pedig a Tátra Mozi szolgál, ahol az 1. Komáromi Filmfesztiválra, az amatőr filmesek seregszemléjére kerül sor – vette át a szót Stubendek László észak-komáromi városvezető.

A polgármesterek hangsúlyozták, Európában egyedülállónak számít, hogy két ország egy városa ilyen mértékű összefogásra képes. A rendezvénysorozat nyitányát idén is a két testület együttes ünnepi ülése jelenti majd április 26-án, amelynek ezúttal a dél-komáromi Városháza díszterme ad otthont. Itt kerülnek átadásra a díszpolgári kitüntető címek, valamint a Pro Urbe- és polgármesteri díjak.

– A rendezvény megmutatja mit jelent komárominak lenni! Úgy állítottuk össze a programokat, hogy azzal minden korosztályt megszólíthassunk. A Komáromi Napok nemcsak Észak- és Dél-Komárom legnagyobb rendezvénye, de a térség legjelentősebb fesztiválja is. Minden kedves komárominak és hozzánk látogatónak tartalmas kikapcsolódást kívánunk – zárta gondolatait dr. Molnár Attila.

A programokról részletesen:

www.komarominapok.eu

www.komarom.hu

Facebook: komaromvaros.hivatalosoldala, KomNapok.KNdni

Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/1707010319366130/

(komarom.hu)