Város 2015. 09. 17.

Bő egy hónap múlva elkészül a kaszárnyaépület tetőszerkezete

Az utóbbi évtizedek egyik legjelentősebb uniós beruházása

A központi erőd új részében található kaszárnyaépület tetőszerkezetének és borításának felújítása az utóbbi évtizedek egyik legjelentősebb uniós beruházása városunkban. A kivitelezést a komáromi Darton cég nyerte el, 1,8 millió eurós ajánlattal.

A tetőszerkezet látványosan kezd formát ölteni: már 40%-ban felújult. A város felől nézve a baloldali szárny hátsó részén a cserépfedés is elkészült.

egész

Azonban sok nem várt probléma is adódott. Az alábbiakban arról olvashatnak, hogy állnak jelenleg a felújításokkal, milyen gondok adódtak a munkálatok során.

A feltételek alapján – mivel felújításról van szó – a tartószerkezet csupán maximum 40-45%-át cserélhetik ki újra. Viszont a beszakadt, beázott részeken nagyon rossz állapotban voltak a fagerendák. Ezért – a meglehetősen összetett és sok váratlan problémát feltáró állagfelmérés ellenére – nehéz volt előre megjósolni az elvégzendő munkák tényleges mértékét. Vannak szakaszok, ahol szinte méterenként ellenőrzik a gerendák állapotát és szükség esetén toldják be újjal.

Nagyon rossz állapotban voltak a fagerendák.
Nagyon rossz állapotban voltak a fagerendák.

Ez vonatkozik a tető alatti téglapárkányra is: csupán a munkálatok során derült ki, hogy milyen mértékben károsodott, és hány métert kell belőle újrafalazni. A kémények tekintetében azonos a helyzet.

Problémát jelentett az is, hogy az eddigi borítóanyag – azbeszttartalmú pala – eltávolítása rendkívül időigényes feladat volt. Mivel rákkeltő anyagról van szó, nagyon körültekintően kellett eljárni, igazodva az egészségügyi és munkabiztonsági előírásokhoz. Már csak a kapu feletti épületrészen maradt belőle, a többit már biztonságosan eltávolították.

A manzárdtető meredekebb, oldalsó része ívesen megoldott. Ennek megtartásához ragaszkodott a műemlékvédelmi hatóság. Ez pedig növeli az előre tervezett költségeket, hiszen az íves kialakítás sűrűbb lecezést igényel, a cserepek alá fóliát is kell helyezni (egy esetleges hóbefújást megakadályozva). Ugyanez a helyzet a 16 darab, ívelt tetőablakkal is – amelyeket szintén a műemlékvédelem kért a kivitelezőtől. (Eredetileg egyszerű, négyzet alakú ablakokat terveztek.)

Ívelt manzárdtető
A 16 darab, ívelt tetőablak egyike.

Mindezekért jelenleg, másfél hónappal a tervezett befejezés előtt, nehéz megjósolni a költségek végleges összegét. Csak annyit tudni, hogy lesznek többletköltségek, amiket a város költségvetéséből kell majd finanszírozni.

Ennek ellenére óriási dolog, hogy ez a felújítás megvalósulhatott, hiszen javarészt uniós pénzből, azaz külső forrásból sikerülhet olyasmit megcsinálni, amit a város saját erejéből talán soha nem tudott volna megtenni.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A beruházás bő egy hónap múlva – az apróbb javításokon kívül – elkészül, legalább is a szakemberek ezt állítják. Az épület állaga hosszú évtizedekig nem romlik majd tovább. Ezzel azonban még mindig nem oldódik meg a kérdés, hogy mi is legyen az épülettel, hogyan hasznosítsa a város. Számos ötlet felmerült már: gyógyfürdő-ház, fesztiválszínhely, szálloda stb…

Ötletekből nincs hiány – azonban bármi is lesz majd itt egyszer, még nagyon sok pénzre lesz szükség a közművek bevezetéséhez és az épület további felújításához.

További fotókat ITT találja meg a felújításról.

Komárno.sk/szia