Város 2022. 10. 25.

Folytatódik az Újvár kaszárnyaépületének felújítása – turistaközpont létesül

Augusztusban adtunk hírt róla, hogy hamarosan folytatódnak a felújítások az Újvár területén – az Interreg programon keresztül egy millió euró pályázati támogatást kapott erre a város. Nos, az újabb fejlesztések megkezdődtek, tudtuk meg a Komáromi Erőd FB-oldaláról.

„Örömmel tudatjuk, hogy elkezdődött az Újvárban lévő Kaszárnya épület homlokzatának és belső tereinek felújítása – olvashatjuk bejegyzésükben. – Az épület bejáratánál felújul nagyjából 70 m homlokzat, és több mint 350 m2-ren egy új turistaközpont létesül.”

Az ide látogatók az itt található jegypénztárban és ajándékboltban vehetik majd meg a belépőjegyeket és emléktárgyakat. Kialakítanak egy fogadótermet is, ahol kényelmesen, egy újság vagy egy dokumentumfilm mellett várakozhatnak az idegenvezetések kezdetére. A kiállító teremben az Erőd makettjével találkozhatnak elsőként az érdeklődők. A személyzet számára kiskonyhát alakítanak ki a raktár mellett. Természetesen új mosdók nélkül elképzelhetetlen az objektum színvonalas működése, így végre azok kialakítására is sor kerül.

Egyúttal elkészül az új trafóállomás is, melynek köszönhetően megoldódik az Öreg- és Újvár energiaellátása – így a jövőben egyesületek, turizmussal kapcsolatos szolgáltatások és vállalkozások is beköltözhetnek. A villamos-energetikai fejlesztés során végre kiépülhet a közvilágítás, de tervezik az optikai kábel bevezetését, illetve kamerarendszer kiépítését is a várba.

A felújítás a KOMFORT c. projekt keretében, az Interreg V-A SK-HU Határon Átnyúló Együttműködési Program támogatásával valósul meg.