Kultúra 2017. 06. 07.

Iskolán kívül is van (német) élet, sőt!

2017. május 23-án a komáromi Selye János Gimnázium közel 100 diákja és 4 némettanára útra kelt, hogy egy kicsit németezzen az iskolán kívül is. Az időnk szép volt, a kedvünk jó, a buszunk kényelmes, az érdeklődésünk pedig hatalmas. Az egynapos út megállói közé tartozott Ausztria Burgenland és Alsó-Ausztria tartományának három települése: Kittsee, Carnuntum és Parndorf. Az első két helyszínen a csapat felváltva vett részt a vezetésen, majd Parndorfban „lazítottunk”.
Kittsee-ben az utunk a Hauswirth csokoládégyárba vezetett. Idősebb Franz Hauswirth 1949-ben a bécsi Gablenz utcában nyitotta meg cukrászdáját, a mai Hauswirth vállalat elődjét. A 60-as évek elején helyezte át a termelést szülőfalujába, a burgenlandi Kittsee-be, ahol mi is tanúi lehettünk, hogyan is működik a csokigyártás. Idővel ugyanis a klasszikus cukrásztermékek mellett csokoládéfigurák gyártásába kezdtek, majd később a csokoládégyártás egyre nagyobb teret nyert, míg a hagyományos értelemben vett cukrászat folyamatosan veszített jelentőségéből, végül teljesen meg is szűnt. Ma a Hauswirth vállalat Ausztria legnagyobb szezonális csokitermék-előállítója lett, hiszen húsvét és karácsony előtt felgyorsul a gyártás, a csokinyulak és -mikulások pedig alig várják, hogy eljussanak kis (vagy nagy) gazdáikhoz. A vezetés közben megtudtuk, hogy évente kb. 2000 t csokoládét gyártanak, és ennek 60%-a Ausztriában marad, ott értékesítik, míg a fennmaradó 40%-ot exportálják az EU államaiba, de Kanadába, Ausztráliába és Kínába is. 2006 óta már a harmadik generáció, Roman és Peter Hauswirth vezeti a céget. A gyár felfedezése után lehetőségünk nyílt megkóstolni is a finomságokat, illetve vásárolhattunk is belőlük – így is terjesztve itthon az üzem jó hírét.
Carnuntumban vártak kis csapatunkra a római korból származó romok, hiszen az itt álló település egykor a Római Birodalom Pannonia, majd Pannonia superior provinciájának fővárosa, katonai tábor és polgárváros volt az ókorban. A markomann háborúk idején, a 171 és 173 közötti években Marcus Aurelius főhadiszállása is volt, aki itt írta Elmélkedések c. művének egy részét. A polgárváros romjainál (Antik Stadtviertel) létesítettek egy szabadtéri múzeumot (Freilichtsmuseum), amelyet két vezető segítségével barangolhattunk be. A Carnuntum Régészeti Park helyreállított és eredeti maradványokat is tartalmaz az egykor virágzó és stratégiai fontossággal bíró római településből. Meglehetősen nagy területen találhatók itt a látnivalók, a lenyűgöző romok egy helyreállított és teljesen felújított épület körül hevernek. Az épületben kiállításon mutatják be, hogy milyen volt az élet a római korban. A hely nevezetes arról, hogy a lehető legélethűbben ismerteti meg a látogatókkal a rómaiak 4. századi mindennapjait.
A harmadik megálló Parndorf volt. A település fontos közlekedési csomópont, összeköti nem csak a vasútvonalakat, de a szlovákiai (A6) és a magyarországi (A4) autópályák is a közelében haladnak el. 1920-ig Moson vármegyéhez tartozott, és csak a trianoni békediktátum után lett Ausztria, azon belül is Burgenland része. Neve mára a Designer Outlet Center révén vált ismertté, hiszen nagyon sokan járnak ide bevásárolni a környékről. Közel van Bécs, Magyarország és Szlovákia is, az árak pedig sokszor jobbak, mint máshol. A diákok kipróbálhatták itt is némettudásukat, társaloghattak, kérdezhettek, rendelhettek a tanult nyelven. Örömmel mesélték másnap, hogy milyen sikereik voltak alkalomadtán.
Este érkeztünk haza. Kicsit fáradtan, de lelkesen, elégedetten, jókedvűen, mosolygósan, és reméljük eltökélten, belátva azt, hogy érdemes még nagyobb hangsúlyt fektetni egy szomszédos ország nyelvének minél magasabb szintű elsajátítására, hátha ez által a nyelv által nyílnak majd ki kapuk előttünk.

Danczi Annamária, némettanár

Szólj hozzá!