Turizmus Dél-komárom 2023. 04. 17.

Ismét országtorta döntős egy komáromi édesség!

Sztaracsek Ádám, a dél-komáromi cukrász, idén is bejutott a Magyarország Tortája verseny döntőjébe Szirmai Péterrel közösen alkotott Mandula kajszi fantázia nevű tortájukkal.

A Magyar Cukrász Ipartestület által meghirdetett verseny fő célja, hogy az iparág hagyományait tiszteletben tartva, magyar alapanyagok felhasználásával készült, kreatív tortákat mutasson be. Az idei versenykiírás szerint a nevezőknek legalább egy fajtát, a következő nemzeti értékekből és hungarikumokból összeállított alapanyagkosárból kellett felhasználniuk: újfehértói fürtös meggy, kalocsai fűszerpaprika-őrlemény, tokaji aszú, magyar akácméz, gyógynövények, így például kamilla, levendula, menta, citromfű, rozmaring vagy kakukkfű.

A versenyre 35 torta nevezett, amelyek között több olyan is volt, amelyben a kötelező elemek mellett a versenyzők kombinálták a választható gyógynövényeket és gyümölcsöket is. Az első körben az anonim nevezett tortákból hatot választott ki a zsűri, amelyeket a második körben újrakóstoltak és javaslatokat tettek azok tökéletesítésre.

Az idei döntős torták a következők: Betyáros málna, Cserszegi fűszeres-mandulás torta, Mandula kajszi, Merengő, Spicces Füge respektus, és Tihanyi echo.

A győztest augusztus elején hirdetik ki, és az augusztus 20-i ünnepségeken kóstolhatja meg először a nagyközönség.

2018-ban egyébként már született egy dél-komáromi szenzáció, mikor is Sztaracsek Ádám „Komáromi kisleány” elnevezésű édessége lett az ország tortája! A sütemény ízvilágát a körte adja. A torta egy étcsokoládés krémrétegből, egy vaníliás mascarpone mousseból, emellett egy gyömbéres körtekompót rétegből, valamint kétféle tésztából, egy diós morzsa és egy diós-mézes részből áll össze. Az elnevezése utal egyrészt az ismert népdalra, illetve nemrég átadott Monostori-hídra is.