Kultúra 2021. 08. 09.

Ismét fORMÁLÓDNAK a nyár legboldogabb napjai!

A jóvilágvan zenekar 11. alkalommal rendezi meg underground fesztiválját a párkányi Duna-parton. A művészeti ágak színes kavalkádja és a minőségi zenék ismét elárasztják a volt kompkikötőt, lássuk, mi lesz az idei felhozatal augusztus 12-14. között!

A fesztivál ismét közösségi tábortűzzel indul, melyet csütörtök (aug. 12.) este 20:45-kor gyújtanak meg. A résztvevők pokrócokra heveredve élvezhetik egymás társaságát és három zenei produkció is körülöleli a tüzet.

Birkás Máté és Salgó Viktória elhozzák Párkányba kísérletező, őszinte kanapé-dalaikat, melyeket először mutatnak be Felvidéken. Őket Kardos-Horváth János, a Kaukázus frontemberének egyszálgitáros koncertje követi este 10 órától, majd a hullócsillagles aláfestéseként Szabó Máté és Csillag Lajos Csillagdoboz névre keresztelt moduláris varázslata következik. A csütörtöki programok ingyenesek, céljuk a közösségépítés, ismerkedés.

A pénteki nyitó program ezen az éven Pásztor Ádám komolyzenei koncertje, mely a Szent Imre templomban valósul meg. Ezt követően – már a fesztivál helyszínén, a volt kompkikötőnél – irodalmi kerekasztal beszélgetés várja az érdeklődőket. Guzsák Klaudia, Gyurász Marianna, Mellár Dávid és Csillag Lajos fiatal költőkkel Bilás Zsuzsa beszélget. Ezután a zenéé a főszerep: bemutatkozik a progresszív rockzene új üdvöskéje, a Tulpa, őket a helyi TooFar követi, akik már visszatérő fellépői a fORMA fESTnek. Az esti megőrülésről a Bohemian Betyars gondoskodik, a hajnalba pedig a Szoba Chill DJ-ivel táncolhatjuk át magunkat.

A szombati nap az egyre népszerűbb kígyórajzolással kezdődik 15 órakor. A krétakígyó rajzolásra minden alkotni vágyó gyermeket és felnőttet várnak, a tekergés a Mária Valéria híd esztergomi hídfőjétől indul, majd a színes hüllő egészen a túloldalig kúszik. Érdemes esernyőt hozni a tűző napsütés ellen, frissítőről a szervezők gondoskodnak.

A hídról 3 perc séta alatt elérhető a fesztivál helyszíne, ahol a családokat gyermekprogramok és kézműves foglalkozások várják, melyekről a Diákhálózat egyetemistái gondoskodnak. A délután folyamán két könyvbemutatóra kerül sor: a párkányi születésű Kadarkai Endre riporter Világtalálkozó c. sikerkönyvét ismerhetjük meg, valamint Szalma Nikoletta Erre varrjál gombot! című magával ragadó, szívet melengető kézműves kisokosát. Az esti koncerteket a The Butchers blues-rock zenekar nyitja, majd a fesztivált szervező házigazda jóvilágvan folytatja. A csapat júliusban megjelent új lemezét, A folyó balladáit hallgatjuk majd koncertjükön. Az est desszertje Tokár Gábor ’Ficture’ produkciója, ami tulajdonképpen egy párját ritkító moduláris-dobos performasz. A megmaradó feles energiákat a Szoba chill DJ-inek beatjeire és a csapatos napfelkelte nézés során lehet levezetni, így zárva a nYÁR lEGBOLDOGABB nAPJAIT.

A fesztiválon sátrazási lehetőség van.
A fesztivál csütörtöki napja ingyenes.
Kétnapos jegy péntekre és szombatra: 12€
Napijegy: 10€

A rendezvény a Kisebbségi Kulturális Alap támogatásával valósul meg. Szeretettel vár mindenkit a jóvilágvan és a Formás Polgári Társulás.