Oktatás 2024. 06. 04.

Izgalmas történelmi versenyen nyertek a Selyések Gödöllőn

,,A négy királynő mindent visz!” – Selyés mondás

Május 31-én és június 1-én került megrendezésre a II. Grassalkovich Országos Történelemverseny döntő fordulója Gödöllőn, amelyen a Selye János Gimnázium három diáklánya, Poló Zsófia (II.A), Bölcs Virág Panna (II.C) és jómagam, Koczkás Kitty vehettünk részt.

A II. Grassalkovich Országos Történelem Verseny nem egy szokványos vetélkedő, ugyanis a legtöbb versenyfeladat a kreativitásunkra és a képzelőerőnkre épül, miközben különféle stratégiai döntéseket is kell hozni. Három fordulón keresztül visszautazhattunk az időben, egyenesen a 17-18. századba. A verseny során Grassalkovich I. Antal „szemüvegén” keresztül tekinthettünk bele nemcsak a századok, de Gödöllő történelmébe is. A megmérettetésre több mint 120 csapat jelentkezett szerte a Kárpát-medencéből, köztük a Selye János Gimnázium csapata a “Tibi szökőkútjai” is, akik végül elsöprő győzelmet arattak.

A Selye János Gimnázium tanulói, a kreatív versenyhez öltözve – elsöpró győzelmet arattak

A döntő első napján egy városismereti túrán vettünk részt, ahol a város legfontosabb nevezetességeit látogattuk meg. Megismerkedtünk többek közt a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, a Gödöllői Királyi Kastély, a Grassalkovichok, valamint a város történetével. Ezt követően az egyetem kollégiumában egy feladatlapot oldottunk meg az úton elhangzottak és a három fordulót végigkísérő szakirodalom alapján.

A második nap a kastély színháztermében valósult meg, ahol a második fordulón szerzett tapasztalatok alapján megmutattuk magunkat három téren is. Először egy esettanulmányt kellett prezentálnunk, amelyben bemutattuk Grassalkovich I. Antal naplójának egy hiányzó hetét. A második feladat során a zsűri megtekintette a csapatok videóit, amelyben elmeséljük, hogy miért nézhetnek fel generációnk fiataljai példaképként Grassalkovich I. Antalra. A harmadik feladatban pedig a gróf életének egy jelenetét kellett feldolgoznunk, majd egy színdarab keretén belül előadnunk. Csapatommal az utóbbi feladatnál a Grassalkovich I. Antal, Mária Terézia és Nádasdy Ferenc között lejátszódó kártyapartit mutattuk be a zsűri tagjainak, valamint a többi csapatnak, ahogy az elképzeléseink szerint végbemehetett.

A napot és egyben a kétnapos döntőt végül a felettébb izgalmas eredményhirdetés zárta, ahol csapatom a korcsoportjának első helyezettjeként végezte.

Az egész csapat nevében szeretnék óriási köszönetet mondani felkészítő tanárunknak, Elek József történelem szakos tanár úrnak, aki a három fordulón keresztül folyamatosan segített és támogatott minket, miközben újabbnál újabb ismeretekkel bővítette tudásunkat.

Koczkás Kitty, a Selye János Gimnázium II.C osztályos tanulója