Régió 2015. 08. 06.

Játszótér, ahol a mozgássérült gyermekek is jól szórakozhatnak

Új játszótér épült a szőnyi strandon, amelyet mozgássérült gyerekek ugyanúgy használhatnak, mint az egészségesek.

– Jöjjön, nézze meg a saját szemével – invitál lelkesen a szőnyi WF Szabadidőpark vezetője Varga Rita. – Kíváncsian szót fogadok: el nem tudom képzelni, milyen lehet egy “mozgássérült játszótér”. Aztán odaérünk a hatalmas, itt-ott szokatlan elemekkel ellátott favárhoz.

Hónapokon keresztül dolgoztunk ezen a projekten – mondja. – Nyár elején leteszteltük is: a Pető Intézettől járt nálunk 16 gyermek, akik között voltak értelmi sérültek, mozgássérültek, halmozottan sérültek is. Valamelyest természetesen mindegyikük mozgásképes volt. Nagyon élvezték a játékot!

11249852_874321585939947_4996307102310008270_n

Milyen elemek találhatók a játszótéren?
Az első szint teljes mértékben bejárható tolószékkel is. Ha feljön ide a gyermek, kis játékokat találhat: forgathat egy kormánykereket, vagy belekukucskálhat egy látcsőbe. Sérülésétől függően csúszdázhat is: közvetlenül a vár egyik lépcsője mellé gurulhat a tolószékével. A lépcsőn a kezével fel tudja magát húzni – majd le tud csúszni a közvetlenül mellette található csúszdán. Létezik egy lovacskás hinta, amelyre ha felül, a kezével tudja magát hajtani. Van egy speciális libikókánk is, amelyet egy harmadik gyermek vagy felnőtt mozgat kézzel, tekeréssel. A „hangos járdánk” lényege a járás fejlesztése: ahogy a gyermek lép, a járólapok hangokat adnak ki (egy bizonyos hangsoron belül.) „Labirintusunkat” pedig látássérült gyermekek is használni tudják.

Milyen korú/súlyú mozgássérült gyerekek használhatják ezeket az elemeket?
Sokat gondolkodtunk rajta, szabjunk-e bizonyos korlátokat. Végül úgy határoztunk: rábízzuk a szülőkre, ők tudják a legjobban, mire képes a gyermekük. Minden ilyen gyermeknek más-más jellegű a betegsége: nehéz egy általános „szabályt” megfogalmazni.

A mozgássérült csúszda
A mozgássérült csúszda

Gondolom, a játszóteret egészséges gyermekek is használhatják.
Természetesen! De az ő számukra is készült mozgásfejlesztő játék. Úgy nevezném, hogy „ugróiskola” – a gyermek lépésről lépésre, különféle „akadályokon” keresztül javíthatja az egyensúlyérzékét. Természetesen vannak nekik való hinták is, és nagy népszerűségnek örvend a drótkötélpályánk.

Ha ide látogat egy család, akiknek gyermeke mozgássérült, mi mindent tudnak még igénybe venni?
Szülői felügyelettel tudják használni gyermek-pancsolóinkat – a hozzá tartozó, kifejezetten mozgássérült vizesblokkokkal (zuhanyzó, öltöző, mellékhelység) együtt. Teljes komfort várja őket.

Kinek az ötlete volt ez az integrált játszótér?
Mivel a régi játszótéri elemeinket fel kellett volna újítani, beszélgettünk, hogy olyan játszóteret kellene építenünk, amely illeszkedik a park természeti viszonyaihoz és a gyerekek több korosztályának és fejlettségének szintjéhez valamint mozgáskorlátozott gyerekek számára is nyújtsunk szolgáltatást. Ekkor ismerkedtünk meg a soproni Egyetem ERFARET Kft lelkes kutatóval. Ehhez találtunk egy ügyes, fiatal csapatot a Nyugat-magyarországi Egyetem faipari karáról és az Apáczai Csere János Kar Gyógypedagógiai Intézeti Tanszékével karöltve tervezték számunkra a játszóteret. A kivitelezők pedig a WF Építőipari Kft dolgozói voltak.

A lovacskás hintát kézzel  lehet hajtani
A lovacskás hintát kézzel lehet hajtani

A szőnyi strandon, amely valójában egy hatalmas, 27 hektáros park, mindezeken kívül árnyat adó fák, térkövezett sétáló utak, 2 m mély sportmedence, családi medence, gyermekmedence, négy sávos, 36 méteres óriáscsúszda, termálvizes élménymedence, homokos focipálya, strandröplabda-pálya, aszfaltos pálya, színvonalas étterem, valamint egy csodálatos, 5 hektáron elterülő horgásztó, tele halakkal várja a látogatókat. Mindezen túl a szabadidőparkban lehet sátorozni, érkezhetünk ide lakókocsival, de lakhatunk mindennel felszerelt faházakban is.

-hda-

21886_874321562606616_1505449687599947717_n

Szólj hozzá!