Város 2014. 05. 24.

Jósnő biztatására holt lelkeken gazdagodott a komáromi vállalkozó

Munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozott az a két Komárom-Esztergom megyei vállalkozás, amelynek vezetőit őrizetbe vették a NAV közép-dunántúli pénzügyi nyomozói. Az adócsalók mocskos módszerekkel próbáltak kibújni a felelősség alól.

A gyanúsítottak 2012-től munkaerő-kölcsönző cégeket irányítottak és működtettek úgy, hogy a bevételeket a fővállalkozást irányító személyhez köthető alvállalkozások fiktív számláival ellensúlyozták. Ezzel az „adóminimalizáló” módszerrel a vállalkozások 244 millió forint adót csaltak el. A beszámlázó cégek közül volt olyan, amelynek még munkavállalói sem voltak.

A bűnözői csoportra egyszerre 25 helyszínen, 96 pénzügyi nyomozó, adórevizor és pénzügyőr járőr csapott le. Lefoglalták a cégek könyvelési anyagait és telefonjait, valamint a számlázásokra használt számítástechnikai eszközöket.

Az akció során a komáromi és oroszlányi irányítótól csaknem 16 millió forint készpénzt foglaltak le. Az okozott kár megtérülésére eddig mintegy 131 millió forint értékű vagyont biztosítottak: bankszámlákat, ingatlanokat zároltak.

A szervezet irányítói próbáltak kibújni a felelősségre vonás alól: két céget átírattak végstádiumban lévő rákbetegekre, akik a „cégszerzés” után rövidesen elhaláloztak.

Kiderült, hogy a komáromi főszervező rendszeresen járt jósnőhöz, aki megjósolta neki a „sikeres” üzleteket. Sőt, tavaly év végén megjósolta azt is, hogy a férfit 2014 áprilisában vagy májusában lecsukják.

Jelenleg az ügyben 5 gyanúsított van, akik közül a két főszervező házi őrizetben van. Bár az elsőfokú bíróság házi őrizetről határozott, a másodfokú döntés valóra váltotta a jövendőmondó jóslatait és a gyanúsítottak előzetes letartóztatásba kerültek.

Az elkövetők költségvetési csalás bűntett miatt akár 10 év szabadságvesztést is kaphatnak.

(forrás: kemma.hu, illusztrációs felvétel)