Kultúra 2022. 12. 11.

Karácsonyi koncert a zenesuliban

Zongoraszó, hegedűkíséret, ének és kórus. Négy osztály diákjai léptek színpadra a komáromi Művészeti Alapiskola koncerttermében múlt hét pénteken, hogy karácsonyi műsorukkal megörvendeztessék családjukat és tanáraikat.

Lassan 20 éve már, hogy utoljára átlépem a zeneiskola kapuját. Nem sokat változott, csak én nőttem meg. Most minden olyan kicsinek tűnik. A koncertterembe érve elöntenek az emlékek. Izzadó tenyérrel, kotta nélkül bizonytalanul léptem mindig a filccel bevont pódiumra, hogy Ildi néni kedvére tegyek. A zongoratanárnőm mindig az első sorban ült és úgy vastapsolt, mint senki más. Biztatta kis növendékeit.

Övé volt az első és az utolsó tenyér összecsapás is.

Most azonban Záhorská Renáta, Pfeiferlik Lajos és Boris Borsányi tanítványai ücsörögnek a nézők közt. Beléptemkor épp az utolsó főpróbák zajlanak: suhan a vonó a kishegedűkön, a zömével kislányok alig várják, hogy szüleiket büszkévé tegyék.

A felkonferálás két nyelven zajlik a formalitás kedvéért – sokszor inkább kevert módon, melyből adódóan a fura megfogalmazások fel-felnevetéseket idéznek elő a közönség soraiban.

Ikerkislányok énekelnek, majd egymást követően zongoráznak is. Fiúk és lányok, férfiak és nők csengő vagy épp öblös hangon dalolnak. Van, aki úgy énekel, biztosra veszem, hogy énekesnő lesz belőle.

Egyszer egy hegedűduó, másszor egy zongoraszóló, de hegedű zongorával, ének gitárral, szinte mindenféle kombináció felcsendül. Szól a Polar Express és az Anasztázia betétdala, felcsendül Zorántól az Ünnep, és Szécsi Pál Újra vissza tér a nyár nótája. Még csak most kezdődik a havas szezon, mégis

jó arra gondolni, hogy lesz még nyár ez után is.

Minden elismerésem Fulmek Erviné, aki a fellépők nagyját zongorán kíséri – tempóban is olyan profin lekövetve a még tanuló zenészeket, hogy ne essen szét a darab. A főszereplők minden rezdülését figyeli és alkalmazkodik a ritmushoz, akármilyen kaotikus is legyen.

Az est fénypontja pedig – számomra legalábbis biztosan – amikor édesanyám lép a színre. Fordul a kocka: hosszú évek után már nem ő nézi esetlen kalimpálásom a zongorán, hanem én tapsolok neki a közönség soraiból.

…egy új világban teljesül, mit vársz…

…egy új lap, melyre bármi írható…

A 14 tagból álló rögtönzött felnőtt kórus zongorával kísért szólamai méltó zárásként tesznek pontot az egy órás koncert végére – megható pillanatokat szerezve az adventi időszak kezdetén. Boldog karácsonyt kívánva mindenkinek!

Milány Kincső