Mix 2018. 12. 21.

Karácsonyra hangolódva a Selye gimiben

A Selye János gimnázium díszterme december 18-án ismét vendégül látta a prágai székhelyű The Bear Educational Theatre színtársulatát immár sokadik alkalommal. Több mint 500 diákunk tekintette meg egész délelőttöt betöltő három előadásukat. Idén a Viktoriánus kor híres angol írójának, Charles Dickensnek 170 éve írt híres művét, a  Karácsonyi éneket adta elő angol nyelven a nemzetközi színtársulat, nevezetesen Bob Texasból, Diego Los Angelesből, Irina Oroszországból és Gregory Angliából, aki egyenesen a londoni Globe színházból érkezett.

Az utazó színészgárda tagjai küldetésüknek tekintik támogatni és érdekesebbé tenni az angol nyelv oktatását interaktív előadásaikkal és módszereikkel, s egyben megismertetni a diákokat az angol irodalom és történelem egy-egy szeletével. A kivételes lehetőséget David Fishernek köszönhetjük, aki 1994-ben alapította a színtársulatot azzal az eltökélt szándékkal, hogy a színház világát bevigye az iskolák falai közé, tanítson és szórakoztasson egyben. Fennállásuk óta megközelítőleg 1800 előadásukat 160 000 diák látta, s 2004-ben az európai Sokrates Ügynökség és a cseh Iskolaügyi Minisztérium elismerő díjban (EU LABEL PRIZE) részesítette a színtársulatot az oktatásban alkalmazott innovatív projektjeiknek köszönhetően.

Dickens kísértet-históriájának tartalmas gondolatai aktuálisabbak, mint valaha. Aki látta a darabot, elgondolkodhatott azon, vajon mi tesz minket boldoggá az elanyagiasodott világunkban, s döntéseink mennyire befolyásolják életünket. Scrooge úr, a vén megtört, zsugori főhős rádöbbent minket arra, hogy kinek mit jelent a karácsony. Egy év eltelt mindenféle haszon nélkül, vagy egy áldott időszak, mikor segítőkezet nyújthatunk másoknak, s kitárhatjuk szívünket feltétel nélkül. Diákjaink egyben biztosan egyetértenének, hogy még felnőttként is néha jó gyereknek lenni, s mikor lenne a legjobb, mint karácsonykor, hiszen az ünnep is egy ártatlan gyermek születésével kezdődött. A mesés keretbe ágyazott történet mindannyiunkból előhívta a meghitt karácsonyok hangulatát, melyet rohanó, sokszor öncélú külsőségekről szóló életünkben gyakran el is felejtünk. Remélem, ez alkalommal, ha csak egy órára is, de sikerült elszakadniuk diákjainknak a kötelezettségeik nyomása alól, hiszen az elmúlt két hónap az angol nyelvi versenyek időszaka is.

A versenyekkel teli időszakot viszont mindig megelőzi egy Halloween Party, ahol a nyolcéves gimnázium alsótagozatos diákjai jelmezbe öltözve vetélkednek egymással.

A versenyek sorát az angol olimpiász iskolai fordulója indította november 27-én, melyen több mint 60 diák vehetett részt. A tanulók számot tehettek tudásukról a nyelvtan, szövegértés, valamint a hallgatás illetve szókészlet terén. A szoros versenyben végül a kisebbek közül 1A és 1B kategóriájában Sovinszky Ákos I.N és Boros Milán III.N kerültek ki győztesként, míg a nagyobbakat 2A és 2B kategóriájában Koncz Kristóf V.N és Leszkó Dárius VIII.N osztályos tanulók képviselhetik a járási fordulón januárban. A győzteseknek ezúton is szívből gratulálunk.

A következő megmérettetés Az év angolosa – Best in English verseny résztvevőit várta november 30-án. Ezen a nemzetközi online versenyen több mint 50 diákunk vett részt, s egyazon napon több ezer diákkal a világon tesztelték képességeiket a számítógép képernyője előtt.

Eredményeket csak tavasszal várhatjuk, addig is minden diákunknak köszönjük a részvételt, s sok sikert kívánunk a további kihívásokhoz.

 

(Tóth Éva, angoltanár)