Kultúra 2015. 06. 30.

Karel Schwarzenberg a Gombaszögi Nyári Táborban!

Elfogadta a Közbeszéd meghívását és Július 15-én, a Gombaszögi Nyári Tábor szerdai nyitónapján Krasznahorkaváraljára látogat Karel Schwarzenberg. A volt cseh külügyér az egyike azon kivételes közéleti személyiségnek a közép-európai régióból, aki a társadalmi és politikai tevékenysége eredményeként a világpolitika szintjén is komoly elismerést vívott ki magának.

A több mint 500 éves múltra visszatekintő Schwarzenberg-család a múltban hercegi ranggal bírt, befolyásos személyiségek tucatjait adva a cseh történelemnek. A család jelenlegi feje 1937-ben látta meg a napvilágot Prágában, majd életének jelentősebb részét az 1948-as kommunista fordulat után a szülőföldjén kívül volt kénytelen leélni. Bécsben és Grazban végezte tanulmányait, később a család ausztriai és bajorországi birtokait igazgatta. Az 1980-as évektől aktivizálódott a politikában. A nemzetközi Helsinki Föderáció elnökeként (1984-1991) az emberi jogok betartásán munkálkodott, elsősorban a szocialista keleti blokk országaiban. Több társával együtt egy dokumentációs intézményt is működtetett, amely a csehszlovák emigránsokat támogatta. Csak 1989-ben, a rendszerváltás után térhetett vissza Csehszlovákiába, ahol 1990-ben Václav Havel kancellárjává nevezték ki. Nem sokkal később az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet delegációját vezette az örmény-azeri konfliktus által sújtott Hegyi Karabah tartományban.

Egy időre visszavonult a nagypolitikától, 1992 és 2004 között ismételten a családi birtok irányításával foglalatoskodott. Nemzetközi tapasztalatait és kapcsolatait mindeközben megannyi alapítvány, bizottság és szervezet munkájában kamatoztatta. A közéletbe a cseh felsőház tagjaként tért vissza 2004-ben, majd 2007-ben minden eddiginél magasabb tisztségben, Csehország külügyminisztereként kezdte meg tevékenységét. Két évvel később a TOP 09 alapítója, amely pártnak az elnöke is lett. A 2013-as cseh államfőválasztás egyik nagy esélyesének tartották, ám végül a pártállami múltjáról és olykor botrányos nyilatkozatairól ismert Miloš Zemannal szemben alulmaradt a választási küzdelemben. Schwarzenberg főként a fiatalok, a közép- és felsőosztály körében volt népszerű. Több alkalommal nyíltan felszólalt a Beneš-dekrétumok ellen, a szlovákiai magyarság főleg ezen elítélő kijelentései miatt figyelhetett fel rá.

Hangácsi István

Forrás: Közbeszéd.sk