Sport 2017. 09. 25.

Kerékpárok lepték el pénteken a Klapka teret

Szeptember 22-én, pénteken 17 órától biciklis felvonulás vette kezdetét a komáromi Klapka téren, melynek legfőbb célja az volt, hogy felhívja a figyelmet az autósforgalom túlzsúfoltságára, illetve a környezetvédelemre.

Ezen a napon zárult Európa egyik legnagyobb környezetvédelmi kezdeményezése, az Európai Mobilitási Hét, amely többek közt azt szorgalmazza, hogy használjunk inkább kerékpárokat, tömegközlekedési eszközöket az autókkal szemben. Ennek az eseménynek a keretén belül került megrendezésre a komáromi biciklis felvonulás is. A gyülekező helyszínéül a Klapka Tér szolgált.

Tökéletesebb napot nagyon nem is találhattak volna a szervezők az esemény lebonyolítására, hiszen az elmúlt napok esőzéseihez képest pénteken kimondottan derült volt felettünk az ég. Valószínűleg ennek is köszönhetően, már fél öt magasságában elkezdtek szállingózni a kerékpárosok a belvárosba.

A 17 órára meghirdetett gyülekező idejére pedig már kisebb tömeg alakult ki a Klapka téren. A legkorábban érkezők egy-egy ajándékcsomagot vehettek át a szervezőktől, mely egy pólót, egy újrahasznosított papírokból készített füzetet, egy fényvisszaverő karszalagot, s egy kulcstartót tartalmazott.

Az eseményt a főszervező, Bujna Zoltán rövid beszéde nyitotta meg, melyben kihangsúlyozta az autók túlzsúfoltságát a városban, valamint a környezetvédelem szerepét és fontosságát. Továbbá elmondta, hogy céljuk felkelteni a városlakók és a városvezetés figyelmét is a bringások jelenlétére, illetve a biciklis közlekedés fontosságára. Ezután Komárom városának polgármestere, Stubendek László is felszólalt, aki a biciklizés pozitív élettani hatásait emelte ki pár mondatban.

A nagyjából 40 főt számláló csoport ezután útnak is indult, s a több, mint félórás túra végső állomásaként visszatértek a Klapka térre, ahol Bujna Zoltán értékelte pár szóban a délutánt, s megköszönte mindenkinek a részvételt.

Bujna Zoltán elégedetten nyilatkozott az esemény kapcsán. Elmondása szerint, figyelembe véve az elmúlt napok esős időjárását, s a lehűlést, nagyjából a várakozásainak megfelelő számú résztvevő jelent meg a kezdeményezésen. Az útvonalat szándékosan minden lakótelep érintésével tervezték meg, hogy ezáltal is a lehető legtöbb embert tudják megszólítani. Ahogy Bujna Zoltán mondta: „városunkban is egyre divatosabbá vált autóval közlekedni. Mi pedig feladatunknak éreztük, hogy ezt megpróbáljuk megváltoztatni, s a biciklihasználat előnyeire, valamint a környezetvédelemre is felhívjuk a figyelmet ezzel a megmozdulással”. Úgy gondolja, az a tény, hogy a környék valamennyi médiuma az esemény mellé állt, hűen tükrözi, hogy mennyire fontos dologról is van szó.

Remélhetőleg ez az esemény is tovább erősítette Komárom lakosságában a kerékpár aktívabb használatát, hiszen végeredményben mindannyiunk érdeke, hogy ki-ki a maga módján, de együttes erővel védjük Földünket.

Fotógaléria: