Város Dél-komárom 2018. 01. 23.

Két díjat osztottak ki a magyar kultúra napján

Dél-Komáromban több időpontban és több helyszínen is megünnepelték a magyar kultúra napját, annak tiszteletére, hogy a Kölcsey Ferenc 1823-ban, ezen a napon öntötte végleges formába nemzeti imánkat, a Himnuszt.

Január 22-én a Jókai Mór Városi Könyvtár gyermekrészlege a kultúr – kavalkád címmel állított össze ünnepi műsort, melyben a TAMAZSI mazsorett és zászlóforgató csoport, az Egressy Béni Alapfokú Művészeti Iskola növendékei, a Bábuci Bábszínház, valamint a Garabonciás Néptáncegyüttes tagjai léptek fel.

Az ünnep jegyében két pályázatot hirdettek meg, a fotó- és a rovásíró-fordító pályázat beküldési határideje is február 15., csütörtök 18 óra. A részletekről a gyermekkönyvtár Jedlik Ányos utca 8. szám alatti épületében lehet érdeklődni.

Ugyanezen a napon az Egressy Béni Alapfokú Művészeti Iskola komolyzenei koncerttel készült, melyen kizárólag hazai zeneszerzők darabjai szólaltatták meg az intézmény pedagógusai és növendékei. A Lehár Ifjúsági Vonószenekar igazi különlegességgel, egy Balázs Árpád darabbal készült.

Január 23-a délelőtt a Ládafia Bábszínház mutatta be az Együgyű Mihók című népmesét a Közösségi Házban a város óvodásainak.

E nap estéjén a Jókai moziban Szalóczy Pál Kazinczy-díjas előadóművész adott Márai estet. Ez alkalomból került sor a Komárom Város Kultúrájáért Díj átadására is, melyet idén Menyhárt László, a zeneiskola ütőtanára, valamint Mózes László fafaragó, a Móra iskola tanára kapott.