Kultúra Dél-komárom 2018. 11. 21.

Ki tud többet a Szovjetunióról?

Vasárnap délután 17.00 órától rendhagyó közönségtalálkozónak ad otthont a dél-komáromi Jókai mozi, ahol az idei montreali filmfesztivál legjobb rendezői díját elnyerő Szász Attila Örök tél című Prix Europa-díjas mozijának alkotóival találkozhatsz.

film a második világháború végén Magyarországot megszálló szovjetek által málenkij robotra, a Gulágra és Gupvi-táborokba hurcolt több százezer némaságra ítélt áldozatnak állít emléket. A rendszerváltás után huszonnyolc évvel ez az első játékfilm, amely hitelesen mutatja be a kényszermunkára elvitt százezernyi magyar történetét.

Az alkotás alapvetően lágerfilm, de nem követi a műfajban szokásos tematikát és motívumokat. A valós eseményeken és személyes visszaemlékezésen alapuló forgatókönyvet Köbli Norbert írta, aki szerint a mű arra keresi a választ, hogy hogyan lehet lelkileg és fizikailag is túlélni egy olyan reménytelen helyzetet, amikor az embert gyökértelenné teszik és kiszakítják a megszokott környezetéből.

A Gulág Emlékbizottság támogatásával létrejött film főszereplői Gera Marina és Csányi Sándor. A premier idén február 25-én, a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapján volt a Duna Televízióban.