Kultúra Dél-komárom 2022. 11. 10.

Újabb premier a dél-komáromi Jókai moziban

Jövő hét hétfőn, 18.00 órától mutatják be a Magyarock Dalszínház produkciójában készült, új Koltay Gábor mozit. Az operettkirály című alkotás a komáromi születésű Lehár Ferenc (Komárom, 1870. április 30. – Bad Ischl, 1948. október 24.) életét vitte filmvászonra.

A koronavírus járvány 2020-ban sajnos rányomta bélyegét a Lehár 150 Emlékév programjaira. Ezzel együtt is sikerült méltóképp megemlékezni az egykori zeneszerző, operettkomponista, karmester születésének másfél évszázados jubileumi évfordulójáról. A program megszervezésében oroszlánrészt vállalt, Klemen Terézia, Pro Urbe – díjas, Katedra-díjas pedagógus, író, újságíró, Példakép-díjjal kitüntetett kulturális nagykövet.

Anno VMK Lehár 150 elnevezéssel indított online felületet, a YouTube-on és a Facebookon, de volt Lehár-emlékkiállítás, koncert, könyv készült Lehár életéből, de megrendezésre került a Nemzetközi Lehár Ferenc Operett Énekverseny is. A dél-komáromi Magyarock Dalszínház közreműködésével pedig a Balázs Béla-díjas magyar filmrendező, színigazgató, érdemes művész Koltay Gábor készített mozifilmet az operettkirályról.

A film az operettkomponista, karmester teljes pályafutását felölei. Kezdve a színházi hegedűs évektől, az első zeneszerzői próbálkozásain át, a katona-karmesteri posztig és persze azon is túl, a világsikerekig (Bécsi asszonyok (1902), A víg özvegy (1905), Luxemburg grófja, Cigányszerelem (1910).

Lehár életének legnagyobb részét az osztrák fővárosban és rövid ideig Berlinben töltötte, itt mutatták be nagy sikerű operettjeit. A századeleji operett egyik legkiválóbb képviselője, műveiben magas igényű kompozíciós követelményekkel lépett fel, megújítva az akkor már sablonossá merevedett bécsi operett stílusát.

Lehár Ferencet az ausztriai Bad Ischlben 1948. október 24-én álmában érte a halál, s az ottani családi kriptában helyezték örök nyugalomra.