Kultúra 2023. 02. 03.

Kiállítás, filmklub, beszélgetések és zenehallgatás a könyvtárban

Februárban is számos programot szervez az észak-komáromi Szinnyei József Könyvtár (a hetes lakótelepen). Tegnaptól gyermekkönyv-illusztrátorok kiállítását tekinthetjük meg, de lesz könyvbemutó a dunaszerdahelyi maffiáról; az elsősorban művészfilmeket kedvelő közönség számára filmklub; beszélgetés Rasťo Piško szlovák humoristával; valamint zeneszalon a felújítás után kiváló minőségben szóló zenei részlegében.

Egyszóval van választék bőven, íme, a programok:

Február 2-tól már megtekinthető Štefan Cpin és Peter Cpin illusztrátorok kiállítása:

Bizonyára sokakat érdekel Barak Dávid új könyve, a „Rossz vér”, amelyben a dunaszerdahelyi maffiások titkait dolgozza fel. Sánta Szilárd újságíró beszélget majd vele február 9-én:

Február 8-án és 21-én A Barlang című filmet vetítik a filmklubban, amelyről ezt olvasható a Filmtett című magazinban: „Frammartino megtartja az Élet négyszer dokumentarista hozzáállását, de ha lehet, még költőibb, még hömpölygőbb stílusban teszi: ember és természet (újra)találkozásának öröme vezéreli mozgóképét, bőven van alatta időnk gondolkozni, és hagyni a képzeletet, hogy szárnyaljon. Slow cinemaként hivatkoztam rá az imént, de igazából hihetetlenül ingergazdag, immerzív film A barlang. Talán nem lesz mindenki ínyére – hozzá kell lassulni, ez igaz –, de sokszorosan hálálja meg a belé fektetett türelmet. Egyszeri és megismételhetetlen moziélmény, egy varázstalanított világba csempészi vissza a sötétség megvilágításának örömét. Mint maga a mozi, ami szintén fény által visz jelentést a sötétbe.”