Kultúra 2015. 04. 29.

Kiknek a borait kóstolgathatjuk még a Borok utcájában?

A Komáromi Napok egyik célja, hogy népszerűsítse a régió borait. Az idei, 24. Komáromi Napokon 10 környékbeli borász illetve társulás termékeit kóstolhatjuk meg, plusz a magyarországi, pannonhalmi régióból három vendégét. Hat borászról már írtunk https://sziakomarom.sk/borok-utcaja-bemutatjuk-az-elso-hat-boraszt/ , most a többieket szeretnénk bemutatni.

 

PANNONHALMI APÁTSÁGI PINCÉSZET (Pannonhalma)

Fotó: boraszoklapja.hu
Fotó: boraszoklapja.hu

A pannonhalmi bencések évszázadokon keresztül szoros kapcsolatban álltak a szőlőtermesztéssel és a borkészítéssel. Az adott kor legmagasabb szintű szőlő- és borkultúráját művelték több, mint 100 hektárnyi területen. A II. világháborút követően államosították területeiket. 2003-ban, az apátság és az MKB Bank összefogással visszavásárolta az elveszített szőlőterületek egy részét, új pincét és borházat létesített. Mára 52 hektárnyi területen gazdálkodnak, évi 300.000 palackos termeléssel. Boraik Magyarországon és számos európai országban, sőt a tengeren túl is jelen vannak a piacon.
Boraik: Hemina, Infusio, Olaszrizling, Pinot Noir, Pinot Noir Csokoládé, Prior, Rajnai Rizling, Rosé, Salve, Sauvignon Blanc, Tramini, Tricollis, Viognier. Termékeik még: Pannonhalmi Borecet és Tramini Törkölypálinka.

 

CSERI PINCÉSZET (Nyúl)

Fotó: cseripince.hu
Fotó: cseripince.hu

A Cseri Pincészet a Pannonhalmi Borvidék legfiatalabb borászata, új ültetvényekkel. A borvidék egyetlen családi pincészete, amely kizárólag palackos borokat értékesít. Jelentős hozamkorlátozás mellett, kíméletes feldolgozással, és hordós érleléssel készítik palackozott borainkat. Termőterületük 10 hektár. Pincéjük homokkőbe vájt, 50 m hosszú, kiváló klímájú.
Boraik: Pannonhalmi Irsai Olivér, Pannonhalmi Rosé, Pannonhalmi Tramini, Pannonhalmi Archeus cuvée, Pannonhalmi Rajnai Rizling, Pannonhalmi Sauvignon Blanc, Pannonhalmi Olaszrizling, Pannonhalmi Feronia cuvée, Pannonhalmi Legenda

HANGYÁL PINCÉSZET (Nyúl)

Fotó: www.hangyal.hu
Fotó: www.hangyal.hu

Nyúl községben található családi szőlészetük és pincészetük. 7 hektár saját ültetvényen gazdálkodnak, kis lépésekben újabb és újabb, korszerű, alacsony kordonos szőlőterületeket telepítettek. Az új és régi szőlőikben kis tőketerhelés mellett a fajtától függően késői szüretelést választanak.
Boraik: Olaszrizling, Jázmin cuvée, Angelus cuvée (Chardonnay, Szürkebarát), Tündér cuvée (Olaszrizling, Cserszegi fűszeres).

AMICUS PINCÉSZET (Bátorkeszi)

Amicus
Amicus

Az Amicius Pincészet 2009-ben alakult Ing. Matušek Zoltán és Ing. Juhász Zoltán borászok egyesülésével. Jelenleg 0,5 hektáron gazdálkodnak, melyen a fehérszőlők közül rajnai rizling, olaszrizling, zöld veltelíni, fehér burgundi, királyleányka, Irsai Olivér és Devín terem. A szentlőrinci, kékfrankos, valamint a cabernet sauvignon szőlőfajtából Rozét is készítenek, a vörösek sorát pedig az Alibernet zárja. Specialitásuk a Zöld Veltelíni.

VINTOP KARKÓ (Búcs)

Fotó: www.vintop-karko.sk
Fotó: www.vintop-karko.sk

A Vintop Karkó pincészetet Karkó János alapította 1992-ben. Helyileg Dél-Szlovákia rendkívül kedvező, középkötött talajú, napsütötte, enyhén déli lejtésű dűlőin terül el. A jelenlegi termelés meghaladja a 100 000 palackot, borsorukban nemcsak a termőhelyre jellegzetes, hanem a térségünkben kevésbé ismert fajták is fellelhetőek.
Boraik: Sárgamuskotály, Cserszegi fűszeres, Chardonnay, Rajnai rizling, Sauvignon, Tramini fűszeres, Cabernet Sauvignon, Szentlőrinci, Alibernet, Syrah, Kékfrankos, Roesler, Pinot noir, Ráthay, Merlot, Kékfrankos Rosé, eperbor.

BORVÁK PINCÉSZET (Muzsla)

Fotó: www.borvak.sk
Fotó: www.borvak.sk

A Borvák családnál évek óta hagyomány a szőlőművelés és a borkészítés. 2010-ben alapították családi vállakozásukat, amelynek fő profilja a szőlőművelés és a borkészítés. Missziójuknak tekintik, hogy megmutassák Muzsla gyönyörű arcát. Vallják: „Égető fontosságú, hogy higyjük, ez egy olyan hely, ahová embereket érdemes hívni, nem pedig innen elmenni“.
Boraik: Tramini, Rajnai Rizling, Cabernet Sauvignon, Kékfrankos.

SZEGAB POLGÁRI TÁRSULÁS (Bátorkeszi)

Fotó: Kis családi pincészet www.batorkeszi.sk
Fotó: Kis családi pincészet
www.batorkeszi.sk

Bátorkeszin több évszázados hagyománya van a szőlőtermesztésnek. A község dűlőin ma is szebbnél szebb borospincéket, gazdagon termő szőlőskerteket találunk – a mintegy 3600 lakosú faluban megközelítőleg négyszáz család foglalkozik szőlőtermesztéssel. E nemes hagyomány ápolásának, a szőlősgazdák összefogásának céljával alakult meg 13 évvel ezelőtt a SZEGAB. Mára a régió egyik legjobban működő, legeredményesebb szakmai szervezete, például ők a Bátorkeszi Borfesztivál szervezői. A Komáromi Napokon öt borászuk is bemutatkozik: Kis Családi Pincészet és Gyöpös Pincészet (csütörtök-péntek), Tóth Lajos, Bálint Pincészet és Száraz Pincészet (szombat-vasárnap).

Szólj hozzá!