Kultúra 2015. 10. 26.

Kiosztották a Harmónia-díjakat

Harmónia – Szlovákiai Magyar Zenei Díjat idén negyedik alkalommal, 9 kategóriában osztották ki a felvidéki magyar zenei élet képviselőinek szombat este (október 24-én).

A Harmónia – Szlovákiai Magyar Zenei Díjat 2011-ben alapította a Harmónia Szlovákiai Magyar Zenei Díj Polgári Társulás, a Szlovákiai Magyar Zenészek Egyesülete (SZMAZE), a Szlovákiai Magyar Zenebarátok Társasága, a Csemadok Művelődési Intézete, a Csemadok naszvadi alapszervezete valamint Lábszky Olivér énekes-dalszövegíró.

A rendezvénynek minden évben más-más felvidéki város ad otthont – idén a Somorjai Városi Művelődési központban adták át a díjakat.  

 

Életműdíj:
Brath Margit

Brath Margit 1933-ban született a zoboralji Nyitragesztén. Hogy a faluja színpompás népviseletét, népdalait és szokásait megmentse, 40 évig volt tagja és vezette az ottani női éneklőcsoportot. A Tavaszi szél vizet áraszt népdalverseny nyertese, a Bíborpiros szép rózsa népdalverseny kétszeres győztese (csoporttal), és a Vass Lajos Kárpát-medencei Népdalverseny kétszeres nagydíjasa. 2006. augusztus 20-án magyar álami kitüntetésben részesült, mégpedig a Népművészet Mestere díjat vehette át.

????????????????????????????????????

Fiatal énekes/hangszeres muzsikus:
Köpöncei Dániel

(További jelöltek voltak: Botos Béla Bumbi, Lépes Ferenc, Ozsvald Dávid, Saróka Liliána)

Köpöncei Dániel 15 évesen alapította első zenekarát, később könnyűzenei előadói szakképesítést szerzett, jelenleg basszusgitár szakon tanul. Dániel számos elismert zenésszel dolgozott már együtt, például a Karthago zenekarból ismert Takács Tamással, a Napoleon Boulevard zenészeivel, valamint a Voice, az X-Faktor és a Rising Star tehetségkutatók egyes szereplőivel. Dániel egyben a Magyarország, szeretlek! című műsor zenekarának is tagja.

Legjobb énekes/hangszeres könnyűzene kategóriában:
Sipos Dávid

(Továbi jelöltek voltak: Gálffy Hodossy Marianna, Mihályi Réka, Puss Tamás, Tornóczi Tibor)

Több nemzetközileg is elismert zenekar tagja. A Tsunami Fusion Band együttessel 2011-ben megnyerték a budapesti A38-as hajó zenei versenyének dzsesszkategóriáját. Állandó tagja a Kor-zár együttesnek, valamint Vadkerti Imre és Korpás Éva zenekarainak.

Legjobb énekes/hangszeres muzsikus népművészet kategóriában:
Cseh Tamás

(További jelöltek voltak: Benko Fruzsina Borbála, Holecz Ilona, Lőrincz Sarolta Aranka
Süttő Mónika)

A Szlovák Nemzeti színház szimfonikus zenekarának szólóbrácsása. Szólistaként és kamarazenészként a világ leghíresebb koncerttermeiben muzsikált világhírű művészekkel, emellett tagja több nemzetközileg is elismert zenekarnak.

Legjobb éneklőcsoport/zenekar népművészet kategóriában:
Cseh Tamás Band

(További jelöltek voltak: Bicskás zenekar, Buzitai Citerazenekar, Fabotó citerazenekar,  Téliződ)

A Cseh Tamás Band számos hazai- és magyarországi néptánccsoport kísérőzenekaraként ismert (Szőttes, Ifjú Szivek, Kapuvár táncegyüttes, Csornai Pántlika), e mellett több népzenei lemezen szerepel.

Legjobb szólista/kórus/zenekar komolyzene kategóriában:
Szlovákiai Magyar Pedagógusok Vass Lajos Kórusa

(További jelöltek voltak: Concordia, ifj. Reiter István, Szent Korona Kórus, Tóbisz Titusz)

A kórus Nyitrán alakult, 1964 novemberében. Alapító karnagyai között volt Ág Tibor, Janda Iván, Schleicher László és Szíjjártó Jenő. Helyére Takács András közreműködésének köszönhetően került vendégkarnagyként Vass Lajos. A kórus fennállása óta számos rangos elismerésben részesült.

????????????????????????????????????

(További jelöltek voltak: Aranymetszés, Borostyán, Farkas Melinda, Four Art Singers)

Zsapka Attila megzenésített versekkel vált ismertté és elismertté. 1989-ben testvérével, Zsapka Zsolttal megalapította a ma is aktív Kor-zár verséneklő együttest. Rendszeresen fellép Szlovákia magyar tannyelvű alapiskoláiban, hogy ezáltal is népszerűsítse az énekelt vers műfaját. Pályája során számos ismert előadóművésszel dolgozott együtt.

Legjobb zenekar/csoport könnyűzene kategóriában:
Érsekújvári Rockszínpad

(További jelöltek voltak: Expired Passport, NowEmber, RAF-II, Southern Comfort)

A 2005 tavaszán alakult együttes vezetője és egyben rendezője Stugel Tibor. A rockszínpad mindig újabb és újabb tehetségeket toboroz, alig tízéves fennállásuk óta számos hazai és külföldi fellépést tudhatnak már maguk mögött.

Év dala:
Felvidék Allstars + Jóvilágvan feat Gombaszög: Levegő

(További jelöltek voltak: Arizóna – Szürke és rózsaszín, Expired Passport – Yvette,  Mészáros Tamás – Itthon vagyok, Southern Comfort – Mégsem fáj)

A népszerű dal létrehozásában a felvidéki zenei élet 13 ismert képviselője működött együtt.

Forrás: parameter, aTempo, SziaKomárom
Fotó: parameter

Szólj hozzá!