Kultúra Dél-komárom 2023. 01. 24.

Kiosztották a Komárom Város Kultúrájáért Díjakat

Dél-Komárom képviselő-testülete minden évben elismeri azoknak a munkáját, akik Komárom kulturális életének évek óta aktív résztvevői. Január 23-án hétfőn este a telt házas Jókai moziban a Komárom-Esztergom Megyei Népművészeti Egyesület és Legát István helytörténeti kutató vették át dr. Molnár Attila polgármestertől és Turi Bálint alpolgármestertől az elismeréseket – írja a komarom.hu.

A díj olyan személynek vagy szervezetnek adományozható, aki, illetve amely városban kiemelkedő tevékenységet folyatott vagy folyat a kultúra, a művészetek, a közművelődés, a közgyűjtemények és a magyar nyelv ápolása területén.

A Himnusz közös eléneklése után, a Komáromi Jókai Színház színművésze Béhr Márton, Petőfi Sándor A csillagos ég című költeményét adat elő, majd Hajnal Dóra önkormányzati képviselő, a Humán Bizottság elnöke köszöntötte a jelenlévőket.

2019. óta fiatal komáromi tehetségeket is jutalmaz a testületazzal a szándékkal, hogy tisztelegjen szorgalmuk, tudásuk, elkötelezettségük előtt, a kultúra területén tett kimagasló tevékenységüket pedig példamutatásként szerepeltesse a fiatal korosztály előtt. Idén két elismerés talált gazdára. Komárom Fiatal Tehetsége elismeréssel tüntették ki Bertalanits Enikőt, a Garabonciás Táncegyüttes táncosát és Benyó Andort, az Egressy Béni Alapfokú Művészeti Iskola diákját.

A magyar kultúra ünnepén Hűvösvölgyi Ildikó Kossuth-díjas színésznő és Kautzky Armand Jászai Mari-díjas színművész, szinkronszínész a Színes orchideák című zenés, irodalmi estjét tekinthették meg a résztvevők.