Kultúra Dél-komárom 2020. 08. 24.

Kitüntették a dél-komáromi népművelőt, aki nem csak a néptáncért tett sokat

Gábor Klára komáromi népművelő a Pesti Vigadóban Bessenyei György-díjat vehetett át közművelődési, kulturális munkásságáért nemzeti ünnepünk alkalmából.

Március 15. és augusztus 20. alkalmából állami kitüntetéseket adott át Rétvári Bence, az EMMI miniszterhelyettese, valamint Fekete Péter kulturáért felelős államtitkár augusztus 19-én a Pesti Vigadóban.

Rétvári Bence minden díjazottnak megköszönte azt az értéketeremtő munkát, amelyet végeznek, végeztek, megjegyezve, hogy mind példaképek lesznek az eljövendő generációk számára, áldozatvállalásuk, munkásságuk révén. Kiemelte, hogy különleges év az idei, hiszen a magyar függetlenség két nagy ünnepét egyszerre még nem ünnepelték, az azokhoz kapcsolódó díjakat még nem adták át egyszerre. – Erre még az unokáik is emlékezni fognak – tette hozzá.

Az ünnepségen a bronz, ezüst és arany érdemkereszt kitüntetéseket adták át először, majd a különböző közgyűjteményei, kulturális díjakat. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere Bessenyei György-díjban részesítette Gábor Klárát, a közművelődési intézményekben, közösségi színterekben végzett kiemelkedő tevékenységéért, a korszerű művelődésért, a művészi ízlésért végzett kiemelkedő teljesítményéért. A komáromi népművelő, akit a helyi Garabonciás Folklór Egyesület vezéralakjaként is ismerhetünk, Fekete Pétertől és Rétvári Bencétől vehette át az emléklapot és plakettet.

Gábor Klára indította el a Kultúrházak éjjel-nappal országos rendezvénysorozatot, valamint a néptánc mellett reneszánsz tánccsoportot is vezet.

(Forrás: 24 Óra / kemma.hu / Fotó: Sz. A. / Kemma.hu)