Kultúra Dél-komárom 2021. 06. 20.

Klapkára emlékezik Észak- és Dél-Komárom

Észak- és Dél-Komárom városa közös projekt keretén belül emlékezik Klapka György születésének 200. évfordulójára. Az ünnepségsorozatra a két város az Interreg SKHU – Kisprojekt Alap programban összesen 31.925,45 euró támogatásban részesült. A projekt célja, hogy minél több komáromit megszólítva tegye emlékezetessé a Klapka emlékévet, amit a hagyományos jellegű előadásokon kívül interaktív programok színesítenek.

Az első programelem április 26-27-én az óvodákban valósult meg: Klapka Györgyre emlékezve a gyerekek közösen elénekelték a Klapka-indulót, nemzeti színű és Klapka-logóval ellátott kis papírzászlókat színeztek, illetve az óvónőkkel való beszélgetés során felelevenítették a szabadságharc történéseit. A programba Dél-Komárom valamennyi óvodája bekapcsolódott, óvodánként 20-30 fő részvételével.

Május és június folyamán az általános iskolákban zajlott tematikus történelmi vetélkedő. A vetélkedő során a gyerekek megtekintették a Klapka Györgyről készült dokumentumfilmet, majd játékos kvíz, keresztrejtvény, hibakereső játék segítségével mérték össze tudásukat. Legnagyobb sikert az élőbábus padlótársas aratta, amely Klapka György mellett a szabadságharc és a város nevezetes helyszíneire is rákérdezett.

Július folyamán a Monostori erődben mutatják be a Klapka című rockmusical, valamint a két város fúvószenekarainak előadásában felhangzik a Klapka-induló.

A projektben Észak-Komárom egy négynyelvű ismeretterjesztő életrajzi kiadványt is megjelentetett, így kívánva tisztelegni Klapka emléke előtt.

Pályázati forrás: SKHU Interreg Határon Átnyúló Program – Kisprojekt Alap
A pályázat kódszáma: SKHU/WETA/4.1/220
Pályázat címe: Klapka 200 – ünnepségsorozat Klapka György honvédtábornok születésének 200. évfordulója alkalmából