Város 2018. 04. 30.

Komáromba kerülhet a pozsonyi Mária Terézia szoborcsoport

Komáromba kerülhet a Mária Terézia szoborcsoport, mely állandó helyéről jó pár éve nincs megegyezés Pozsonyban. Stubendek László, Komárom város polgármestere viszont érdeklődését fejezte ki a szoborcsoport iránt. 

Stubendek László az üggyel kapcsolatban már levélben is megkereste a Pozsonyi Városszépítő Egyesület igazgatóját, Maroš Mačuha-t. „Miután Pozsonyban nem alakulnak túl fényesen a szoborcsoport elhelyezése körüli dolgok, örömmel fogadnám, ha az emlékmű Komáromban kerülne az őt megillető méltó helyére, még ha ideiglenesen is” – mondta a polgármester.

Komárom érdeklődése a szoborcsoport iránt onnan ered, hogy Mária Terézia a történelem során több levelében is megerősítette Komárom városi privilégiumait, 1745. április 16-án pedig szabad királyi város címet is adományozott neki.

Mačuha határozott véleménye viszont az, hogy a szobornak ott kell maradnia, ahol eddig is volt, tehát Pozsonyban. „Ez egyezik a mi véleményünkkel is, amennyiben viszont nem sikerülne megvalósítani az elhelyezést, készen állunk városunkban üdvözölni Mária Teréziát – nyilatkozott az üggyel kapcsolatban Stubendek.

A carrarai márványból faragott, 6,65 méter magas szoborcsoportot 1897-ben leplezték le a pozsonyi Koronázási domb téren. Készítője a pozsonyi születésű Fadrusz János szobrászművész. A szobrot 1921-ben a csehszlovák légiósok ledöntötték, majd a rendőrség segítségével megsemmisítették. A Pozsonyi Városszépítő Egyesület azonban elhatározta, a rendelkezésre álló fényképek és a fennmaradt töredékek segítségével elkészíttetik a szoborcsoport mását.

A szobor bronzból készült, kicsinyített mása egy rövid időre elhelyezésre került a pozsonyi Carlton hotel előtt, a városi képviselők azt azonban elutasították, hogy ez legyen a szoborcsoport állandó helye. Az emlékmű jelenleg (ideiglenesen) a Duna-parton, a River Parknál található és várja elhelyezését.

(tasr)