Város 2015. 10. 29.

Komáromban a sofőrök negyede nem ad előnyt a gyengénlátó gyalogosoknak

Tesztelték, hogy egy gyalogos átkelőnél hány autós áll meg a fehér bottal közlekedő embereknek. Komáromban az országos átlagnál rosszabb eredmény született. 

Október 15-e a Fehér Bot Világnapja – a látássérültek nemzetközi napja. Ez alkalomból a Szlovákiai Vakok és Gyengén Látók Uniója egy felmérést készített: arra voltak kíváncsiak, mennyire figyelnek az autósok a gyengén látókra, azaz megállnak-e a zebra előtt, ha látják, hogy egy fehér bottal közlekedő ember készül rajta átkelni?

A felmérést tavaly is elkészítették, és érdekes, hogy az idei átlag rosszabb lett. Országos szinten a sofőrök 20%-a nem ad előnyt (azaz minden 5. autó), szemben a múlt évi 15%-al.

A legfigyelmesebbek Trencsén megyében: itt az autósok csupán 13%-a nem gondolja, hogy előnyt kéne adnia.

A komáromi eredményre nem lehetünk túlságosan büszkék. Itt a Fehér Bot Világnapján (okt. 15.) tesztelték a sofőröket, a Határőr utcai zebránál. Két órán keresztül figyelték a helyzetet, ez alatt 90 autó haladt erre. Közülük 60 sofőr adott előnyt a gyengén látó személynek – 30-an viszont nem. Ez 33% -, ami jóval rosszabb az országos átlag  20%-nál.

Ehhez képest például Érsekújvárban még ennél is kevésbé figyeltek a vak, illetve gyengénlátó gyalogosokra, az autósok 40 százaléka nem adott előnyt!

A legfelelőtlenebb sofőrök Kassa megyében élnek: itt az autósok 43,9 százalékát nem érdekelte, hogy egy látássérült szeretne átkelni a zebrán.

Az akció célja, hogy figyelmeztesse a sofőröket a fehér bottal vagy vakvezető kutyával a gyalogátkelőknél várakozó emberekre, akiknek előnyt kell adniuk. Fontos tudni, hogy a modern hibrid és elektronikus meghajtású autók esetében alacsonyabb sebességnél nem hallható a motorzaj, ezáltal a látássérültek nem tudják észlelni a járműveket. Figyeljünk oda jobban egymásra!

Forrás és fotó: Delta 

 

Szólj hozzá!