Fotók 2016. 07. 20.

Komáromban is kitört a Pokémon-láz (képekkel)

Önnek is feltűnt, hogy az utóbbi napokban egyre több kissé elbambult fiatalt lát mobiltelefonnal a kezében kószálni Komárom utcáin? Nem látnak, se hallanak, a mobilt maguk elé emelik, mintha keresnének valamit… Megőrültek ezek? Kérdezhetné esetleg valaki. Nyugi. Csak elrejtett Pokémonokat keresnek az okostelefonjukkal.
Néhány napja Komáromban is kitört a Pokémon-láz: egyesek magányosan, mások csapatba verődve hajszolják a 90-es években sláger rajzfilmfigurát. De mi ez az egész?
A Pokémon Go egy ingyenesen letölthető telefonos játék iPhone-ra és Androidra. A játék lényege, hogy a felhasználónak az utcán, séta közben Pokémon-karaktereket kell gyűjtenie, és ha már sok ilyen állattal rendelkezik, akkor más felhasználók állataival küzdhet meg. A cél, hogy minél több és erősebb Pokémonunk legyen, illetve minél több ilyen pont legyen a miénk.
PokemonGo-1
A Tiszti pavilon udvarán
 “Mindenki erről beszél, a munkatársaim nem hagynak dolgozni, már az edzőm is Pokémonokra vadászik hajnalban” – írja az Index újságírója, de ugyanezt mi is elmondhatnánk. Tegnap egy fiatal lány kószált a panelházunk előtt, mélyen elmerülve a játékban. A Trend irodaházának épületéből is tisztán látni, ahogy este 18:00 óra után megszaporodnak a Poké-vadászok a Szent István szobor körül. Állítólag a Kaufland mögötti épületen dekkoló helikoptert is sokan keresik fel…

Megkérdeztünk néhány komáromi Poke-őrültet, akik letöltötték az applikációt, mondják el, mit ad nekik a játék.

13434737_1131883860165706_5538156806697334808_n (Small)„Nagyon jó jaték, visszahozza a gyerekkori emlékeket, én is nagyon szerettem régen a mesét – mondja Matusek Peti. – Már tavaly is olvastam róla, hogy terveznek ilyen applikációt, de egyébként Facebookról meg 9gag.com-ról szereztem róla tudomást. Nagyon profin kitalálták, hogy GPS-alapú legyen, így muszáj kimenned az utcára, sétálnod akár kilométereket, ha szeretnél egy-egy Pokémont elkapni. Így a nagy gamer-ek is kijönnek otthonról a szabadba. Már nem egy helyen olvastam, hogy nagyon sok depressziós, visszahúzódó embernek is segített a Pokemon Go új barátok szerzésében. Nekem is nagyon bejön a játék, az első nap amikor elkezdtem vele foglalkozni, több mint 10 kilométert legyalogoltam. Szóval egy kis túlzással akár edzésnek is lehet venni.“

12235030_911181408937372_6825707878345993495_n„Először egy amerikai ismerősömtől szereztem tudomást az applikációról – válaszol kérdésünkre Melecsky Kristóf. – Aztán utánanéztem neten, hogy mi is ez. Megtudtam, hogy mikor lesz nálunk elérhető és rögtön letöltöttem. Mint sok más ember, én is ezen a mesén nőttem fel. Izgalmas, hogy ennyi év után most mi is Pokemon-mesterek lehetünk. Van közösségi szerepe is, mert nagyon sokszor előjön a téma a társaságban, hogy ezáltal újra gyerekek lettünk.“

Egy pokémon-figurát elrejtettek az Apetit gyorsétteremben is. – “Néhány napja vettük észre, hogy keresgélnek a mobiljaikkal az étterem környékén – mondja az étterem tulajdonosa. – A legtöbben bemérik az étterem mellett, mások azonban be is térnek ide vadászat közben, miközben jókat szórakoznak.”

A legtöbb komáromi Poké-gyűjtővel a belvárosban találkozhatunk, ugyanis itt, az ismert szobrok, épületek, műemlékek mellett rejtőzik a legtöbb ún. Poké-stop. Például egy szamuráj. Ja, hogy ez amúgy Hunyadi János szobra az Európa Udvarban? Nem gond.

7edb83e4-1d70-4171-ad3d-219a2e5f07cf

A Pokémon Go már néhány hete jelen van Amerikában, ahol is így reagáltak rá az emberek az alkalmazás elindításakor. Igen, ők mind Pokémonokat keresnek!

.
.
Azóta Amerikában a napi aktív felhasználói tábor elérte a 26 milliót, ami egyesek szerint több, mint ahányan a Google Mapset használják! És a divathullám egyre magasabbra csap, napi 5-6 millió példányban telepítik a játékot világszerte, ahogy egyre újabb piacok nyílnak meg. Azóta hatéves csúcsra ugrott a Nintendo japán játékfejlesztő cég árfolyama a tokiói tőzsdén. Egy hét alatt több mint 80 százalékot emelkedett!
.
PokemonGo-8

Nos, három-négy napja Magyarországra és Szlovákiába, egészen konkrétan Komáromba is megérkezett a Pokémon-őrület. Azóta már hallottunk olyan történetet, miszerint exeket hozott össze a játék egy közös séta erejéig, sőt, állítólag a Pokémon Go szuper zsírégető is egyben, ugyanis rengeteget kell közben gyalogolni. Budapesten meg már olyan is van, hogy Poké-taxi: összeszedi a gyűjtőket, és körbeviszi őket az egyes, Pokémont rejtő helyszínekre.

PokemonGo-2
Nem csak a fiatalok Pokemonoznak

Bárhogy legyen, nem árt vigyázni keresgélés közben. Amerikában nem várt közbiztonsági problémát eredményezett az alkalmazás. Az ottani  Pokémon GO játékosok nem csak közlekedési fennakadásokat okoznak, hanem a rablók elsődleges célpontjává is váltak! Hiába na, nem könnyű a pokémesterek élete.

Összeállította: HDA, MK
Fotó: Angyal Gábor

PokemonGo-4 PokemonGo-5 PokemonGo-6 PokemonGo-7
PokemonGo-9 PokemonGo-10 PokemonGo-12 PokemonGo-13

 

Szólj hozzá!