Kultúra 2016. 01. 19.

A komáromi származású Antala Éva kapta idén a Raoul Wallenberg-díjat

Többek közt Antala Éva, komáromi származású, nagyölvedi református lelkésznő kapta idén a Raoul Wallenberg-díjat. A díjat tegnap, január 18-án adták át a budapesti Holokauszt Emlékközpontban öt olyan személyiségnek, akik példát mutatnak humanizmusból, akik segítenek a kirekesztett, előítéletektől sújtott társadalmi csoportoknak.

Az elismerést a Raoul Wallenberg Egyesület, a Raoul Wallenberg Alapítvány és az Emberi Erőforrások Minisztériuma ítélte oda, immár ötödik alkalommal. A Wallenberg-díjat Rétvári Bence, az EMMI parlamenti államtitkára adta át, aki ezt mondta az átadáskor:  a wallenbergi világképből a másik ember tisztelete a legfontosabb.

????????????????????????????????????
Az idei díjazottak

Az idei díjazottak:

  • Antala Éva református lelkipásztor, börtönmissziós lelkész. Ő szervezte meg a börtönmissziót Szlovákiában, rendszeresen látogatja a fogvatartottakat és családtagjaikat.
  • Komoróczy Géza írót, történészt, a judaisztika nemzetközileg elismert professzoraát tudományos munkásságáért és emberi kiállásáért egyaránt díjazták.
  • Mikulás Ferenc a Kecskemétfilm Kft. animációs stúdió ügyvezető igazgatója, a magyar, oláh és beás cigány nyelven készült Cigánymesék című rajzfilmsorozat megálmodója és producere.
  • Sipos András, a Raoul Wallenberg Egyesület korábbi elnöke. Ma is sokat tesz azért, hogy a fiatalok ismereteket szerezzenek a holokausztról, az előítéletek kialakulásáról.
  • Szőke Péter a magyarországi Sant’Egidio (Szent Egyed) Közösség képviselője. A közösség tagjai arra törekszenek, hogy idejüket, javaikat és lelki erejüket megosszák a náluk szegényebbekkel. Szociális otthonokban élő időseket és állami gondozott gyerekeket látogatnak, gyűjtéseket szerveznek szegény cigány családok támogatására.

És most nézzük, hogyan nyilatkozott Antala Éva a díjátadás után a felvidek.ma hírportálnak:

„Nagy meglepetés volt számomra, mivel nem tudtam, hogy javasoltak a díjra. Felemelő érzés volt, amikor megtudtam. Ezt a díjat nagyon sokan megérdemelnék.”

12522969_10154135363079415_7806029512196092402_n
Éva az édesanyjával

A lelkésznő elmondta: „Országos és nemzetközi szinten 1999-tól végzem a börtönmissziót. Mindig igyekeztem felkarolni a magyar anyanyelvű fogvatartottakat.” Hozzátette, a fogvatartottak körében rendszeresen, illetve alkalmi szinten végez lelki gondozást. „A lelki gondozás nagy része a kinti hozzátartozókra irányul. A fogvatartottak családjára és a gyermekeire fókuszálunk. Nyáron táborokat szervezünk számukra.” – hangsúlyozta a lelkésznő.

Raoul Wallenberg Budapesten dolgozó svéd diplomataként a vészkorszakban magyar zsidók ezreit mentette meg a deportálástól. Utoljára 1945. január 17-én látták élve Budapesten, erre a történelmi dátumra emlékeznek a díj átadásával.  Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a Raoul Wallenberg-díj átadásakor azt mondta, hogy a wallenbergi világképből a másik ember tisztelete a legfontosabb.

Forrás: Magyar Kurír, Reformatus.hu, Magyar idők
Fotó: Antala Éva FB oldala, MTI

12540646_10154135360619415_4608091326206360087_n

Frissítés: Évával a következő beszélgetés készült az m1 Ma Este műsorában (a beszélgetés a linkre kattintva látható-hallható!):

http://www.mediaklikk.hu/video/ma-este-2016-01-18-i-adas/#

Szólj hozzá!