PR 2023. 05. 23.

Kovászolt kánaán az egyes lakótelepi Kétbalkezes pékségben

Mély szippantás és az ízlelőbimbók máris mocorognak. Kedves kiszolgálás, csupa kovászolt termék, a Kétbalkezes pékség minden nap a maga különleges kínálatával tárul elénk. Rozs-szerda, tejmentes- és vegán-csütörtök, kedden és pénteken pedig szabad a gazda. Egy dolog van, ami nem változik: csak kovásszal dolgoznak, nincs élesztő vagy adalékanyag, csak a délutáni frissesség!

A családi vállalkozás tulajdonosai tényleg mindketten balkezesek, ám a szó legjobb értelmében. Délelőtt sütnek, uzsonnára, vagy a vacsoraasztalra pedig vihetjük is haza a legfrissebb termékeket.

Reggeli helyett ők uzsonnára és vacsorára kínálják a friss finomságokat.

Egyik nagy előnyük ugyanis, hogy a többiektől eltérően délután 14:30-tól tartanak nyitva.

Rajkovics Frédi és felesége, Gitti 2017-ben kezdtek el kovászolásban gondolkodni. “Több egészségügyi gondunk volt, ami miatt sokkal mélyebben kezdtünk el az egészséges táplálkozással foglalkozni. A sütés mindig is közel állt hozzám, így hamar elcsábított a kovász rejtelme és különlegessége. Fontosnak tartottuk, hogy egyre tudatosabban étkezzünk.” – mondta el Gitti. Az otthoni kísérletezéssel rájöttek, ez egy olyan világ, amiben el tudnák képzelni magukat a jövőben. A nehéziparból és az irodai munkából kerültek át a péksütemények bűvkörébe, hogy régóta dédelgetett álmukat megvalósítsák. Frédi beiratkozott pékiskolába, hogy mások is élvezhessék a kovászból készülő finomságokat. “Az európai ember fogyasztja a legtöbb lisztet, tésztát, pékárut a világon. Szerettük volna, ha a vásárlóink ezt a lehető legegészségesebben tehetik meg.

A kovászos kenyér a fermentálás hatására teljesen máshogy hat a szervezetre, nem emeli meg drasztikusan a vércukorszintet, mint egy hagyományos pékáru.”

 E. B. Lukáča 10. – a vasúti híd után rögtön balra.

A Kétbalkezes pékség különlegessége ugyanis, hogy teljes mértékben csak kovásszal dolgoznak! Tudniillik, míg az élesztő egy bizonyos fajta gomba, ami gyors térfogatnöveléssel egy mutatós tésztát alkot, a gyomornak lényegében nagyon nehéz megemésztenie. Mindaddig a kovász a tejsavbaktériumok és a hosszú fermentálás hatására úgy növekszik, hogy közben részben bontja a glutént. Ettől még természetesen a glutén nem szűnik meg egy pékáruban, de sokkal emészthetőbbé válik a szervezet számára. “Vannak olyan ismerőseink, akiknek a hagyományos pékáru emésztési gondokat okozott, a mi kenyerünktől, péksüteményeinktől viszont semmi bajuk.”

A hagyományos kovászolásnak vitathatatlan előnye, hogy az élesztő- és adalékmentes eljárásnak köszönhetően a legtöbb érzékeny szervezetben bizony nem okoz semmilyen galibát. “Egyre nagyobb lett az igény a kovászos termékekre. Van, ahol azért, mert a szervezet nem tolerálja jól az élesztőt, és vannak, akik pedig tudatosan figyelnek jobban az egészségesebb táplálkozásra.

Nálunk minden pékáru kizárólag kovásszal készül, az édes és sós péksüteményekhez sem adunk élesztőt.

Természetesen ennek a velejárója, hogy a kovászos kézműves termékek készítése néha kalandos és kiszámíthatatlan. Több tényező befolyásolja, mint például a liszt őrlésének az ideje, milyensége, a hőmérsékletváltozások, a levegőben lévő baktériumok, de még néha a kedvünk is! Álandóan figyelni kell a folyamatokat, mert például nem mindig ugyan annyi vizet vesz fel egy adott liszt, és a tészta tökéletessége érdekében változtatni kell rajta. Nem egy gyors folyamat, de pont a hossza biztosítja az egészségesebb végeredményt.”

A Kétbalkezes pékségben válogatott lisztekkel dolgoznak, a laki malom saját termesztésű tönköllyel és saját őrlésű búzával látja el őket, a rozslisztet pedig egy ferencszállási műhely biztosítja kezdetektől fogva. Rendszeresen kísérleteznek a Kukutyin Műhely más díjat nyert gabonáival is. Az újonnan felkapott ősgabona, mint az alakor ugyanis nem tartalmaz alfa-gliadint, ami a legtöbb gluténérzékenység okozója. “Nagyon jó tapasztalataink vannak, temérdek mennyiségű irodalom is szól ennek jótékony hatásairól.”

Vegyél különleges Kétbalkezes kovászos termékeket!

Nyitáskor többen jelezték ételérzékenységüket a tulajdonosoknak, éppen ezért találták ki

a nagy népszerűségnek örvendő rozs-szerda mellett a tejmentes- és vegán csütörtököt. Ilyenkor az összes édes és sós péksütemény is vegán módon készül.

A kenyér pedig természetesen csak liszt, víz és só hozzáadásával. Ráadásul mindezek mellett nem egy túlárazott termékkínálattal dolgoznak

Kóstold meg a Kétbalkezes pékség finom kenyereit, a 100%-os tönkölytermékeiket, továbbá édes ínyencségeiket, mint a kardamomos-fahéjas különlegesség, a svéd csavar, vagy a fogyasztók által agyondicsért mazsolás fonott kalács. Ezen kívül kísérleteznek kovászos knédlivel és más finomságokkal is, amiket hamarosan a vásárlók is megkóstolhatnak. Kenyerük pedig a kovász hatására napokig finom puha! “A kovász varázsa csodákra képes minden pékáruban!”