Turizmus Dél-komárom 2023. 03. 03.

Közbeszerzés előtt az EuroVelo6 dél-komáromi szakasza

A fentiekről dr. Molnár Attila tájékoztatta nemrég a komáromiakat a város YouTube csatornájára feltöltött videóban.

A városvezető elmondta, jelenleg a tervezési szakasznál tart a projekt, hamarosan közbeszerzés, utána pedig indulhat a kivitelezés. A tervek szerint a kerékpárút a Koppány Vezér úton egészén végighalad majd, aztán rácsatlakozik a felújítás előtt álló helyi kerékpárútra, majd a Gyár utca és a Tesco mögötti szakasz érintésével a Csillagerődnél fordul rá a gátra és hagyja el a várost keleti irányba.

Az EuroVelo, teljes nevén az Európai Kerékpárút Hálózat az Európai Kerékpáros Szövetség terve 16 hosszútávú, egész Európát átszelő kerékpárút kialakítására. Ezen utak teljes hossza több mint 70 000 km, melyből több mint 45 000 km már elkészült.

Az EuroVelo utak hasonló elképzeléseket tükröznek, mint az Egyesült Államokban a Greenway projektek, például az East Coast Greenway. Az EuroVelo utakat az egész kontinenst átszelő kerékpártúrákra tervezik, a már meglévő kerékpárutak összekötésével. Természetesen ezeket az EuroVelo útvonalakat a helyi kerékpáros forgalomban is igénybe lehet majd venni. Magyarországon három EuroVelo útvonal halad át: az Atlanti-óceántól a Fekete-tengerig futó EV6; a Norvégiából Görögországba tartó EV11; illetve az EV13, a Vasfüggöny útvonal.

Az EuroVelo 6 több fontos, nagy európai folyót érint, követ. Az első olyan EuroVelo vonal, amely érinti Magyarországot. A Duna torkolatánál Konstancában éri el a Fekete-tengert. Az EV6 legnépszerűbb része a Donauradweg (Duna menti kerékpárút), amely Passau (Németország) és az ausztriai Bécs közt húzódik, majd folytatódik Pozsonyig, Szlovákiában.