Régió 2024. 03. 04.

Teljessé vált a Komárom-Párkány közötti kerékpárút

Teljessé vált a Komárom és Párkány közötti kerékpárút, miután a napokban befejeződött az utolsó, Csenke és Ebed közötti 8 kilométer szakasz építése is. Ezzel teljessé vált az EuroVelo 6 kerékpárút szlovákiai szakasza is, így megszakítás nélkül eljuthatunk biciklivel Bécstől Budapestig – adta hírül Farkas Iván, Muzsla Község polgármestere, Nyitra megyei képviselő a FB-oldalán.

Sőt: az EuroVelo 6 kerékpárút igazi célja, hogy Európán keresztül az Atlanti-óceántól a Fekete-tengerig eljuthassunk kerékpáron. Méghozzá viszonylag könnyű terepen lehet haladni, alacsony domborzati viszonyok között. A Folyók útvonalának is nevezik, hiszen a Loire folyó torkolatától indul és festői tájakon halad. A Loire menti kastélyok, a francia borvidékek, a Duna menti látnivalók, Bécs és Budapest híres múzeumai várja azokat, akik ide érkeznek. Aki az útvonal egy-egy szakaszát akarja csupán végigtekerni, a kerékpárút számos pontjánál be tud csatlakozni más kerékpáros útvonalakra, de egyéb közlekedési eszközzel – leginkább vonattal és hajóval – is.

Térképen az EuroVelo 6 útvonala

Az új, Csenke-Ebed közti szakasz kivitelezője az észak-komáromi Korekt társaság volt. Az Interreg SK-HU Program EU-támogatását a Vág-Duna-Ipoly regionális társulás pályázta meg és nyerte el, a pályázat önrészét Nyitra megye fogja magára vállalni.

Zárójelben hozzátesszük azonban, hogy nem egyértelmű, mennyire van kész az útvonal szerbiai és romániai szakasza. Emellett, ami minket sokkal jobban érint: a már meglévő Komárom-Párkány útvonal használható ugyan, de sajnos vannak hiányosságai: Zsitvatőtől Dunamocsig négy kilométeres szakaszon a kerékpárút szinte teljes egészében a 63-as elsőrendű úton halad. Ugyancsak problémás a Dunamocs és Karva közti csaknem öt kilométeres szakasz, amely a 63-as út régi, nem karbantartott nyomvonalán halad. A fák gyökerei több helyütt felnyomták az aszfaltot, ill. az utak szélét belepte a növényzet. Tehát a már meglévő kerékpárút karbantartására szintén meg kell találni a megfelelő pénzforrásokat a közeljövőben.

DA, Források: Farkas Iván FB, Új Szó, EuroVelo.hu