Mix 2024. 02. 05.

Közbiztonsági kérdésekről tárgyalt a Szlovákiai Városok Uniója a belügyminisztérium vezetőivel

A biztonságról és a reformokról tárgyalt az unió

Egyre romlik a városok és iskolák biztonsági helyzete – erről folytatott megbeszélést a Szlovákiai Városok Uniója (ÚMS) január 30-án a belügyminisztérium vezetőivel. A megbeszélésen részt vett Keszegh Béla, Észak-Komárom polgármestere is, mint az ÚMS alelnöke.

Keszegh Béla felhívta a figyelmet arra, hogy a rossz pénzügyi helyzet miatt egyes települések kénytelenek spórolni és csökkenteni a városi rendőrség költségvetését. Az állami rendőrök hiánya az ilyen megszorításokkal párosulva drámaian hozzájárulhat a városokban a közbiztonság romlásához. A fiatalkorúak bűnelkövetők számának növekedését és az iskolák biztonsági helyzetének romlását is látható.

VÁROSOK KÖZBIZTONSÁGA
A Szlovákiai Városok Uniója a következőket javasolja a témakörben:

1. Közös munkacsoport létrehozása a belügyminisztériummal az állami és városi rendőrök számának összehangolására, különösen ott, ahol a bűnözés növekedése tapasztalható, mivel mindkét fél a személyi kapacitás hiányával küzd.

 2. A problémás területek – vasút- és buszpályaudvarok, államhatárok, I. osztályú utak a városokban – közös megoldása. A városi rendőrség figyelemmel követheti a kamerák felvételeit.

 3. Közös smart megoldások – a központi adatbázis összekapcsolása a városi kamerarendszerrel – pl. lopott járművek azonosítása.

4. A városi rendőrség finanszírozása bűnözési térképen alapuló állami hozzájáruláson keresztül – célzott pénzügyi támogatás oda, ahol a legnagyobb szükség van rá.

 5. A létszámhiány miatt a biztonságot technikai eszközökkel segíteni. Kamerarendszerek, a mobil defibrillátorok (a településeken törvény írja elő) és sebességmérő radarok beszerzésének támogatása pályázatokon keresztül.

 6. A városi rendőrségről szóló törvény felülvizsgálata.

 7. A kihágások eljárása esetén a közmunka bevezetése alternatív megoldásként.

ISKOLÁK BIZTONSÁGA
Külön megbeszélés tárgyát képezte iskolás korú gyermekeink biztonsága az oktatási intézményekben. Az elmúlt időszakban néhány olyan incidensre kerül sor, amelyek figyelmeztetnek a téma mihamarabbi kezelésére. Ezen a területen az ÚMS hamarosan megküldi a minisztériumnak további javaslatait.

Az ÚMS továbbra is szorosan figyelemmel kíséri a jelenlegi helyzet alakulását, mind a köz-, mind az iskolák biztonsága területén. Ugyanakkor maximális együttműködést fog nyújtani a szükséges és hasznos intézkedések előkészítésében és végrehajtásában a városokban, amelyek segítenek abban, hogy a lakosok biztonságban érezzék magukat.