Város Dél-komárom 2021. 02. 19.

Közel 300 darabból álló gipszgyűjtemény talált otthonra a Csillag erődben

A komáromi erődrendszer egyik legjellegzetesebb része a Dél-Komáromban található Csillag erőd. Az erőd hosszú éveken át rendkívül rossz állapotban volt, most azonban egy hatmilliárd forintos beruházásnak köszönhetően jelentős átalakuláson és felújításon esett át, melynek részeként egyedi kulturális értékkel is gazdagodik.  

A komáromi erődrendszer az Osztrák-Magyar Monarchia egyik legnagyobb katonai beruházása volt. Összesen 200 ezer fős sereg befogadására volt alkalmas, amivel akkoriban Közép-Európa legnagyobb katonai komplexuma volt. Az 1850 és 1871 között épült Csillag erőd ennek az erődrendszernek az egyik legfontosabb eleme, mely az Öregvár keleti bástyájával szemben található. Az erőd egyediségét szimbolizáló csillag formát a négy, befele nyitott ütegállás adja, ezek külső oldalát kövekkel erősítették meg és kőfallal kötötték össze. A Csillag erődöt a két világháború között a Magyar Királyi Honvédség használta, míg a világháború után szükséglakásokat alakítottak ki benne, később pedig zöldségraktárként hasznosították.

A rendkívül leromlott állapotú épületegyüttes a Liget Budapest Projektnek köszönhetően teljeskörű felújításon és bővítésen esett át. A hatmilliárd forintos beruházással a Csillag erőd visszanyerte korhű, eredeti állapotát. Az erődrendszer két évig tartó felújítása során 32.000 m3 földet mozgattak meg, 1.200 m2-nyi kőfelületet újítottak fel és 115.000 db bontott téglát építettek be.

Az erődben a rekonstrukció révén egy új, több mint 7 000 négyzetméteres kulturális központ is létrejött, ahol a Szépművészeti Múzeum hányatott sorsú gipszgyűjteményének többszáz jeles darabja talál méltó otthonra. Ez a gipszmásolati kollekció kétségtelenül Magyarország egyik legtöbb megpróbáltatást kiállt képzőművészeti gyűjteménye, amely a XX. század elején azzal a céllal készült, hogy a szobrászat átfogó történetét élethű másolatokon keresztül mutassák be a látogatóknak. Az anyag nagy része több mint hét évtizede raktárba került, illetve szétszóródott az országban, s számos mű súlyosan sérült. Ez a probléma oldódik meg a mostani fejlesztéssel, a gyűjtemény legjelentősebb része – a szükséges restaurátori munkák elvégzését követően – a kibővített komáromi Csillag erődbe kerül.

Az új, különleges történeti értéket képviselő szobormásolatokból álló kiállítás lehetővé teszi a szobrászat történetének áttekintését az antikvitástól a reneszánszig, a stílusok keletkezésének és egymásutániságának bemutatását; ikonográfiai és ábrázolási típusok és sémák kialakulásának és alkalmazásának szemléltetését. Ezek mellett a középkori és reneszánsz emlékek antik kapcsolataira is rávilágít a tervezett tárlat. A csaknem 300 darab műtárgy között a látogatók megcsodálhatják Verrocchionak Bartolomeo Colleonit és Donatellónak Gattamelatát ábrázoló, több méter magas lovas szobrainak másolatát, csakúgy mint középkori, valamint reneszánsz síremlékek, vagy a milói Vénusz, a Laokoón szoborcsoport vagy Michelangelo több szobrának másolatát is.

A megújult és egy kulturális központtal kiegészült Csillag erőd az egész országból várja majd az iskolai csoportok és a családok látogatását, akik számára gazdag és izgalmas, interaktív programokat kínál az új intézmény. Az új, kibővített komplexumban a XXI. századi igényeknek megfelelően nemcsak kiállítóterek, hanem vetítő- és előadóterem, múzeumpedagógiai foglalkoztató, múzeumshop és kávézó is helyet kap. Az ágyú- és lőállásokat visszaállították történelmi állapotukba, az udvaron pedig egy szabadtéri színpadként is használható területet alakítottak ki.

(forrás: Liget Budapest; megjelent: az AhojSzia havilap februári számában)