Város Dél-komárom 2018. 04. 06.

Nagy kultúrtörténeti séta lesz a Csillag erőd kiállítása

Nagy kultúrtörténeti séta lesz a komáromi Csillag erőd jövő nyáron megnyíló kiállítása, amelynek részeként szobormásolatokat láthatnak az érdeklődők az ókortól a reneszánszig – mondta Baán László, a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria főigazgatója az M1 aktuális csatornán csütörtökön.

Baán László elmondta, hogy több száz szobor másolatát készítették el és őrizték a Szépművészeti Múzeumban, a második világháborúig ott mutatták be ezeket, később pedig raktározták, részben a múzeum Román csarnokában.

Mint hangsúlyozta, a Csillag erőd felújításával két cél is teljesül: több évtized után láthatók lesznek a restaurált gipszmásolat-gyűjtemény remekművei, és látogatható lesz az erőd, amely szintén évtizedek óta használaton kívül állt.

Kiemelte, hogy a Laokoón-csoporttól Michelangelo remekműveiig életnagyságú gipszmásolatban lesznek láthatók a szobrok. Megjegyezte: izgalmas lesz azt is bemutatni, hogy néz ki egy, az 1800-as évek második felében épült katonai erőd.

„Iskolai kirándulások célja lehet az erőd az egész országból” – tette hozzá Baán László, aki elmondta azt is: a kisebb tárgyakat az erőd belsejében állítják ki, a nagyobb, például lovasszobroknak új kiállítótér épül.

A Csillag erőd látványtervei IDE kattintva tekinthetőek meg.

(mti)