Kultúra 2023. 03. 20.

Közelednek a Komáromi Napok – ezekre a koncertekre számíthatunk

FRISSÍTVE! Március 20-án délután 15:00 órakor sajtótájékoztatóra került sor, amelyet Keszegh Béla, Észak-Komárom polgármestere valamint Dr. Molnár Attila, Dél-Komárom polgármestere tartott az idei Komáromi Napokkal kapcsolatban.

Az eseményre szimbolikus helyszínen került sor: a Monostori híd Látogató Központjában, ahonnan rálátni a két várost összekötő, új, Monostori hídra. Ezzel is szerették volna hangsúlyozni a két város közti barátságot, szeretetet és összetartozást, amely egyben a Komáromi Napok fő gondolata is.

Dr. Molnár Attila és Keszegh Béla a két város összetartozását jelképező helyszínen

A térség legnagyobb tavaszi fesztiváljának nyitóprogramjaként a két városrész önkormányata közös, ünnepi ülést tart, melynek helyszíne a dél-komáromi Csillagerőd lesz. Itt adják át a kitüntetéseket, így a Pro Urbe-díjat, a díszpolgári címet és a polgármesteri elismeréseket is.

Idén sem maradnak el a már megszokott kísérő rendezvények, a sport- és kulturális programok, ahogy azt már mindkét városrészben megszokhattuk. Ilyen például a 47. Komárno-Komárom Nemzetközi Utcai Futóverseny, amelyre már megindult a regisztráció. Idén május 1-én kerül rá sor, azért, mert munkaszüneti napként kisebb a forgalom, kevesebb autót kell majd leállítani.

DÉL-KOMÁROMBAN két csoportra osztották a zenei programokat. A „húzós neveket”, népszerű előadóművészeket, koncerteket fizetőssé tették. A koncertek a dél-komáromiak számára kedvezményes áron kaphatók.

Ezek a Monostori Erődben lesznek, ErődFeszt néven. Szó se róla, igazán kiváló, népszerű művészek érkeznek:

április 27-én Tankcsapda és Majka
április 28-án Valmar és R-GO
április 29-én Neoton és Demjén Ferenc
április 30-án pedig Manuel valamint Rúzsa Magdi.


További információkhoz az ErődFeszt OpenUp! FB-oldalon juthatunk, jegyek a Jegymester.hu oldalon kaphatók.

A Jókai Ligetben lesznek a már megszokott család-barát programok, és az ingyenes koncertek. Itt is találhatunk kedvünkre való előadókat! Nézzük:

április 28-án Vastag Tamás és a Bon-Bon lép fel, az estet DJ Bóli zárja
április 29-én a Hooligans, utánuk pedig az Elektron Band ad konceret
április 30-án Deák Bill Gyula lép színpadra
május 1-ét pedig Republic együttessel ünnepelhetjük.

Rajtuk kívül fellép még az Egressy Béni Fúvózenekar, a Station U2 Tribute, Delhusa John, Kiss Forever Band, Brigetio Klubzenekar, Csonka András és Room Service – Bryan Adams Tribute. Természetesen lesz Miénk a színpad is!

ÉSZAK-KOMÁROMBAN igyekeznek még több családi programot szervezni, hogy a legkisebbek számára is igazi „buli” legyen a Komáromi Napok. Így nem csak az Öregvár napok lesz kifejezetten család-barát, hanem a Tiszti pavilonban is várhatók majd gyermekprogramok.

Az északi oldalon új szolgáltató szervezi a Komáromi Napokat, így várhatók kisebb változtatások, ami például a terek elrendezését is (pl borok utcája) érinti. Nálunk az összes rendezvény ingyenes. Két színpadon lesznek koncertek. A nagyszínpadon fellépnek:

április 28: DJ Čeku, Qeen Tribute, Pápai Joci
április 29: DR BRS, Rácz Gergő, Desmod
április 30: DJ Dominik – Retro radio, Igor Kmeťo, BIKINI
május 1: Elán Forever, LGT Revival, Első emelet

Ezen kívül két helyi lemezlovas is gondoskodni fog a folyamatos jó hangulatról. Ők a koncertek között és után biztosítják a jó szórakozáshoz szükséges zenei alapot.  

A kisszínpadon elsősorban helyi előadókat láthatunk majd, a program még alakul, de ami biztos:

április 28: Zsapka Attila / Fambauer Péter / Emmer Péter trió, Farkas Péter – zongora
április 29: Petra Börnerová, Inými Slovami, Eli trio
április 30: Jana Krištof Lehotská, Sipos Dávid
május 1: Memória, Kiss Zenészek

Városunkban tűzijáték helyett fényjáték zárja majd a fesztivált. A döntést elsősorban környezetvédelmi megfontolásból hozták meg a képviselők, amelyre egyébként az egész fesztivál szervezése során igyekeznek odafigyelni. Például nem lesznek nyomtatott programfüzetek – a programok a Komáromi Lapok mellett az online felületeken lesz majd elérhető. Lényegében mindenki zsebében ott van a mobiltelefon, amelyről könnyen lehet mad követni az eseményeket.

További pozitívum, és amennyiben sikerül megfelelően kialakítani, nagyon nagy segítség lehet, hogy a Komáromi Napok idejére szeretnének kialakítani olyan tömegközlekedést, ami koncertről koncertre szállítaná az embereket a két város között. Hogy ez hogyan valósulhatna meg a lehető legokosabban (busszal, esetleg kisvonattal), még egyeztetés tárgya.

Összességében bőséges a zenei program kínálata, mindenki válogathat kedvére, ingázhat a két városrész között. A további, részletesebb programkínálatról és kísérő rendezvényekről később nyújtanak majd információt.

-dráfianikó-