Oktatás 2023. 03. 06.

Középiskolai kémiaverseny szlovákiai fordulója a Selye János Gimnáziumban

A komáromi Selye János Gimnázium a Magyar Kémikusok Egyesületének Kémiatanári Szakosztálya segítségével a Felvidéken huszonharmadik alkalommal a 2022/2023-as tanévre is meghirdette a magyarországi Irinyi János Országos Középiskolai Kémiaversenyt.

A verseny felvidéki főszervezője Andruskó Imre, a versenybizottság további tagjai: Fiala Andrea és dr. Habán László, a Selye János Gimnázium kémia szakos tanárai. A verseny titkára Fehér Erzsébet.

Az elméleti verseny anyaga az általános iskolában és a középfokú iskolákban tanult kémia, kategóriánként értelmezve. Az elméleti tudás kiterjed az alkalmazott és a környezeti kémiára, valamint a kémia történetének magyar vonatkozásaira. A gyakorlati versenyen a térfogatos elemzésben kell jártasságot bizonyítani. Az első forduló iskolai írásbeliből, a második forduló (szlovákiai döntő) írásbeliből és gyakorlatból, a harmadik – országos – forduló Debrecenben írásbeliből és gyakorlatból áll.

Az I. kategóriába a gimnáziumok első évfolyamának tanulói, a II. kategóriába a gimnáziumok második évfolyamának diákjai tartoznak.

Hétfőn, 2023. február 27-én 9-től 13 óráig a Selye János Gimnáziumban zajlott a szlovákiai forduló, amelybe 16 diák kapcsolódott be. Gimnáziumunkon kívül kategóriánként két diák vett részt a dunaszerdahelyi Vámbéry Ármin Gimnáziumból Karácsony Magdaléna tanárnő vezetésével.

2023. április 14-től 16-ig zajlik majd az országos – kárpát-medencei forduló Debrecenben, ahol szintén két-két diák, a kategóriák első két helyezettje képviseli Szlovákiát: I. kategória: 1. Farkas Zsófia (SJG), 2. Nagy Zsombor (VÁG); II. kategória: 1. Elek Ádám (VÁG), 2. Benes András (SJG).

A győzteseknek sok sikert kívánunk a magyarországi döntőben! Köszönjük a Magyar Kémikusok Egyesülete segítségét, kiváltképp a MKE titkárságán Szigetvári Eszter asszonynak.

PaedDr. Králik Zsuzsanna