Mix Dél-komárom 2019. 05. 24.

Közönségdíjas a Jánoska Cukrászda fagyija az Év fagylaltja versenyen

Első alkalommal rendezték meg az Év fagylatja országos cukrászversenyt és fesztivált, amelynek május 23-án Szombathely főtere adott otthont. A közönség díját és Szombathely különdíját a rozmaringos fehér csokis vilmoskörte érdemelte ki, amelynek alkotója Sztaracsek Ádám, a dél-komáromi Jánoska Cukrászda cukrásza. A fiatalembernek nem ez az első édes sikere, hiszen 2018-ban ő készítette az ország tortáját, a Komáromi kisleányt.

A versenykiírás magyaros alapanyagokat írt elő, a körte és a rozmaring egyaránt annak számít, ahogy a cukrász mondja. A rozmaringot ugyan nagyon ritkán használják fagylaltban, de körtével nagyon finom. A fagyi tartalmaz még egy karamellizált párolt gyömbéres körtés variegátót és egy diós ropogóst.

A zsűri ebben az évben a nagykanizsai Wilhelm Dávid által készített, Piemont Királya névre keresztelt fagylaltjának ítélte oda az év fagylaltja címet, amelynek alapja piemonti mogyoró, amit tonkababos feketeszeder-öntettel párosított alkotója. Az év cukormentes fagylaltja illatos birs fekete ribizlivel, amelynek megálmodója egy újfehértói cukrász, Pokoraczki Ágnes.

Nemcsak a zsűrizés folyt a nagyközönség előtt, de a kézműves fagylaltok készítését is bemutatták az érdeklődőknek, akik 150 féle fagylaltból választhattak a helyszínen. Selmeczi László, a Magyar Cukrászok Országos Ipartestületének társelnöke az MTI-nek elmondta: a rendezvénnyel szeretnék közelebb hozni a cukrászdák minőségi fagylaltkínálatát a fogyasztókhoz. Szavai szerint az utóbbi években megjelentek a piacon olyan „fagylaltnak nevezett” termékek, amelyeket lelkesen vásárolnak a magyar fogyasztók, hiszen „nagy és olcsó”, de jobbára csak mesterséges anyagokból, aromákból és színezékekből állnak.

Idén 40-en pályáztak az Év fagylaltja címre 56 féle fagylalttal, eredményt négy kategóriában hirdettek. Az alapanyaggyártók és forgalmazók versenyében a legjobbnak a budapesti Chef Market Zrt. Liberte névre keresztelt fagylaltját találták, amelyet Vladucz Péter készített. Ugyanebben a kategóriában a legjobb mentes fagylalt a szintén budapesti m-Gel Hungary Kft. Pisztácia parajd fűszerével nevű fagylaltja lett, amelynek kitalálója Gangel András.

(MTI/kemma.hu)