Kultúra 2018. 07. 02.

Közönségdíjat nyert Kisvárdán a Jókai Színház, Bandor Évát is jutalmazták

A Komáromi Jókai Színház két díjjal tért haza a Magyar Színházak XXX. Kisvárdai Fesztiváljáról. 

A színházi fesztiválon a Komáromi Jókai Színház A félkegyelmű című előadásával vett részt. A Martin Huba rendezésében bemutatott előadás a fesztivál végeztével a verseny közönségdíját nyerte el. Bandor Évát, a társulat Jászai Mari-díjas művésznőjét pedig a legjobb női mellékszereplő díjával jutalmazták, Lizaveta Jepancsina megformálásáért.

A színházi seregszemle szombati záró gáláján Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár köszöntőjében elmondta, amikor magyar kultúráról beszélünk, akkor – földrajzi határoktól függetlenül – összmagyarságban gondolkodunk, ennek a megtartása pedig a színházi alkotóközösségeken is múlik.

„Hálával tartozunk azoknak a határon túli magyar alkotóközösségeknek, akik ápolják a nyelvünket, akik viszik tovább a zászlót, és biztosítják, hogy mi merjünk összmagyarságban gondolkodni” – fogalmazott az államtitkár.

A legjobb előadásért járó fődíjat az Újvidéki Színház Borisz Davidovics síremléke című darabja kapta. A legígéretesebb tehetségnek alapított Teplánszky-díjat Sebestyén Hunor, a Nagyváradi Szigligeti Színház művésze kapta a Kapufa és öngól című előadásban nyújtott alakításáért.

Az Emmi és a Kisvárdai Várszínház és Művészetek Háza közös díjai közül a legjobb férfi főszereplő elismerést Mészáros Árpád, a Borisz Davidovics síremléke című előadásban nyújtott alakításáért kapta meg, a legjobb női főszereplőnek pedig a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának bemutatójában, a Hedda Gablerben szereplő Varga Andreát választották.

A jubileumi színházi fesztiválon 24 hazai és határon túli magyar színtársulat huszonnyolc produkciót mutatott be a kisvárdai közönségnek.

Pár kép A félkegyelmű című előadásról: 

(mti, fotók: Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválja Facebook oldal)