Kultúra Dél-komárom 2021. 11. 09.

Különleges dokumentumfilmet vetít a Jókai mozi

Gerebics Sándor 2017-es A régi fény ragyogjon – Szigetvár, 1566 című moziját holnap, azaz november 10-én 18.00 órától játssza a dél-komáromi filmszínház.

Zrínyi Miklós és katonáinak helytállása Szigetvárott már a saját korában világraszóló esemény volt, ugyanis a hatalmas szultáni sereget több mint egy hónapra megállították, és Szigetvár falainál körülbelül 25 ezer török katona esett el. Ez nagyon nagy győzelem volt, hiszen a török vezetésnek szembe kellett néznie azzal, hogy Magyarországon már nem lehet csak úgy egyszerűen várakat elfoglalni.

Zrínyi Miklós igazi stratéga volt, aki megpróbálta visszaszorítani a török uralmat a Dél-Dunántúlon, ezért is került a török katonai vezetés célkeresztjébe, és ezért volt fontos a szultáni hadjárat idején, hogy Szigetvárt mindenképpen elfoglalják
– mesélt dr. Hóvári János a szigetvári ostrom jelentőségéről.

A 2016-os „Zrínyi Miklós 1566 Emlékév” keretében rögzítették Zrínyi Miklós szigetvári hősies kitörésének jelenetét.

A filmben megszólalnak Magyarország legelismertebb történészei: Fodor Pál, Hóvári János, Négyesi Lajos. E dokumentumfilm a végvári játék és a szakértői megszólalásokon keresztül rekonstruálja az akkori eseményeket.

A bemutatón közreműködik:

Kovács Nóri énekesnő
Kovács István színművész (Egri Csillagok Bornemissza Gergely)
Szalóczy Pál előadóművész
Gerebics Sándor filmrendező
dr. Négyesi Lajos hadtörténész